Sorban kérik a polgármesterek Karácsonyt, szüntesse meg az ingyenes parkolás miatti káoszt Budapesten

  • narancs.hu
  • 2020. november 18.

Belpol

A kormány rendelkezése miatt a helyi lakosok nem tudnak parkolni, de a légszennyezettség is az egészségügyi határérték fölé emelkedett egyes helyeken.

Pikó András, Józsefváros polgármestere levélben fordult Karácsony Gergelyhez, hogy segítsen megoldani a VIII. kerület parkolási problémáit. Mint ismert, a kormány a koronavírus-járvány elleni intézkedés részeként ingyenessé tette a parkolást, ám ez több budapesti kerületben és vidéki városban is káoszt okozott, emellett a légszennyezettség is az egészségügyi határérték fölé emelkedett egyes helyeken.

Pikó azt írja, hogy a Teleki téri mérőállomás adata szerint a VIII. kerületben a legrosszabb Budapest levegője. Vagy másik példaként az említi, hogy a nagykörút környéki mellékutcákban már a szabályozás másnapján elfogytak a parkolóhelyek. Szerinte ezekre a problémákra az ott lakók a fővárostól várnak megoldást. Pikó Győr esetével példálózik, ahol a fideszes Dézsi Csaba András polgármester korlátozott várakozási övezetté nyilvánította a belvárosi parkolóhelyeket, így hétfőtől péntekig csak 11 és 16 óra között lehet bárhol ingyen parkolni, az időszakon kívül viszont csak az ott élők használhatják a pakolóhelyeket. Pikó úgy véli Budapesten is hasonló megoldásra lenne szükség.

A napokban az V. kerületi és a XIII. kerületi polgármester is arra kérte a főpolgármestert, hogy tegyen valamit a kormány által bevezetett ingyenes parkolás miatti káosszal. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere múlt pénteken levélben jelezte Karácsonynak, hogy szükségesnek látja a közterületi lakossági parkolóhelyek biztosítását, amit a kerületeknek kellene kijelölni. Hasonlóképp fogalmazott Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármestere is. Míg a VI. kerületben a momentumos Soproni Tamás maga lépett: a napokban elkezdik kiszorítani Terézváros utcáiról az idegen autókat.

A VII. kerületben, Erzsébetváros a DK-s polgármestere, Niedermüller Péter a Facebook-oldalán azt írta, hogy az önkormányzati parkolóhelyek felét a kerületi lakosoknak fogják fenntartani. 18 óra és reggel 7 óra között ezeket a helyeket csak azok a lakók használhatják, akiknek van parkolási engedélyük.

(Facebook/Pikó András, Niedermüller Péter)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?