A kormánypropagandában két napig az volt a legfontosabb hír, hogy Botka és Soros egyszerre tartózkodik Brüsszelben

  • - urfi -
  • 2017. június 1.

Belpol

Lehet röhögni az újabb ámokfutáson, de milliók agyát mérgezik meg közben.

A Momentum origós fellépése óta sokat vitatkoznak róla, hogy sajtónak lehet-e tekinteni a fideszes médiagépezet részeit, vagy inkább a kormány propagandaminisztériumának kihelyezett osztályaként érdemes őket kezelni. Nem ez a mostani eset fogja eldönteni a kérdést, de azért adalékkal szolgálhat.

De mi is történt? Hát ez, hogy semmi.

Kedd este az Origo megírta, hogy:

false

Ez önmagában csak egy ostoba lejárató cikk lenne, ami azt a látszatot kelti, hogy Botka László magával a Sátánnal, Soros Györggyel találkozik titokban a pokoli Brüsszelben.

Ezt Botka amúgy egy szerda reggel megjelent interjúban egyértelműen cáfolta: „Ha arra kíváncsi, hogy fogok-e vele találkozni, akkor az az egyszerű válaszom, hogy nem” – mondta az atv.hu-nak.

De persze ez sem csak egy kósza lejárató cikk volt. Az Origo a miniszterelnök-jelöltsége hivatalos megszavazása óta valóságos kis Botka-oltárokat ácsol a címlapján, ahol a munkatársak napról napra feláldoznak egy darabot a lelkükből.

szupercella.tumblr.com

szupercella.tumblr.com

 

Az Origo azonban most sem maradt egyedül: jött a párt hivatalos szóvivője, és elmondta ugyanezt. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerda délelőtti sajtótájékoztatóján – az MTI szerint – azt mondotta: „Bizonyára csupán a véletlenek furcsa összjátéka”, hogy Soros György is éppen szerdán tartózkodik Brüsszelben – fogalmazott, megjegyezve: „micsoda érdekes egybeesés”. A Fidesz kommunikációs igazgatója – idézem tovább az MTI-t – azt a kérdést intézte a szocialista politikushoz: találkozik-e szerdán személyesen Soros Györggyel, és ha igen, miről fognak még tárgyalni a fentieken túl?

Mint láttuk, a költői kérdést azután tette fel, hogy Botka László már a lehető legegyértelműbben elmondta, hogy nem fognak találkozni. Amikor erre figyelmeztette egy újságíró, Hidvéghi elmondta, hogy a szocialisták „kétszínűek”, nem lehet bennük megbízni, ezért a Fidesz „kíváncsian" várja az egyenes választ. Vagy esetleg titkos a találkozó? – vetette fel.

Megjegyezném, hogy senki nem állította, hogy tudomása lenne ilyen találkozóról. Se a Fidesz, se az Origo nem idéz folyamatokra rálátó forrásokat vagy brüsszeli háttérembereket, nem hivatkoznak semmilyen értesülésre. Az egész kampány arra a szigorúan szakmai gondolatra épült, amit a Lokál fogalmazott meg legszebben: hogy „ilyen véletlenek azért nincsenek”. Mármint hogy két közszereplő egyszerre jár az európai közélet központján.

De kit érdekel a cáfolat? A szenzációs hírt bemondta a köztévé:

false

Bemondta Mészáros Lőrinc tévéje:

false

Címlapon hozta a Magyar Idők, ahol a másik kötelező elemet, a határkerítést lebontó Botkáról szóló mantrát ezzel a remek szóösszetétellel oldották meg:

false

 

Fotó: 24.hu

A Magyar Hírlap is címlapra rakta, és ők talán még ügyesebbek voltak a kötelező gyakorlat végrehajtásában: „A magyar kerítésbontó politikus akár az amerikai pénzügyi spekulánssal is összefuthat”.

false

De persze a nagy hír végigfutott az összes helyen:

false

És Mészáros vidéki lapjainak is szétküldte a központi szerkesztőség:

false

Tegnap Botka amúgy Brüsszelben is elmondta, hogy nem találkozott Sorossal.

Holnap pedig már valami mást táplálnak be a propagandagépbe.

Figyelmébe ajánljuk