Soros Györggyel közös vacsorájáról is beszélt Orbán Kötcsén

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 5.

Belpol

Ami még 1992-ben volt. Úgy felháborodtak a fideszesek a beszélgetésen, hogy majdnem ők fizették a számlát.

Az atv.hu közölt újabb részleteket a szombati kötcsei piknikről, melynek fő műsorszáma Orbán Viktor beszéde volt.

A rendezvényen a miniszterelnök aktuálpolitikai kérdések mellett felidézte, mi hangzott el azon az estén 1992-ben, amikor a Múzeum Kávéházban Ungár Klárával és Kövér Lászlóval együtt Soros Györggyel vacsoráztak. A kormányfő azt mondta: Soros akkor úgy fogalmazott, hogy most már a konzervatívok a liberálisokkal összefogva legyőzték a kommunistákat (a marxistákat), tehát most már az az újabb lépés, hogy a konzervatívokat kell legyőzni. Ezen akkor talán a leginkább Ungár Klára háborodott fel és a tiltakozásuknak mindhárman olyannyira hangot adtak, hogy majdnem ők fizették a Sorossal való vacsorát a Múzeum Kávéházban. Aztán azt vezette le Orbán, hogy a “marxizmusnak“ ugyanakkor nem lett vége, a liberálisok pedig éppen amiatt, hogy összefogtak a baloldallal már nem is igazán tudnak demokratikusak lenni.

A miniszterelnök világpolitikai kérdésekről elmondott helyzetelemzéséből az derült ki, hogy a világgazdasági versenyben Kína már legyőzte az Egyesült Államokat és már nem is ez a kérdés, hanem hogy az Egyesült Államok vagy Európa lesz-e a második számú világgazdasági tényező. Orbán Viktor ezen a ponton kitért Macron francia elnök európai autonómia stratégiájára; azt mondta, nincs esélye Európának az Egyesült Államokkal szemben a második helyre. Orbán kétfrontos „dzsihádról” beszélt, a rule of law-ról és a zöld ideológiáról; Brüsszel szerinte ezekkel foglalkozik, holott az eladósodottság ellen és a gazdasági versenyképességért kellene küzdene.

Az atv.hu cikke szerint a választási esélyekről a miniszterelnök „nem mondott konkrétat”, azt viszont megfogalmazta, hogy a kormányoldal mindenben jobb, mint az ellenzéki oldal.

Orbán a Kötcsén elmondott beszédében mint kockázatot említette a külső beavatkozás lehetőségét.

Az uniós helyreállítási források, a 2500 milliárd kapcsán a kormányfő szerint az lehet a kockázat, hogy „nem adják oda a lóvét”. Viszont a miniszterelnök itt is megerősítette, biztosítva vannak, rendelkezésre állnak a központi büdzsében a szükséges források. 

Az ellenzéki összefogásról a miniszterelnök azt mondta, tévedésben van, aki azt hiszi, hogy a teljes összefogás a kulcs az ellenzéki oldalon. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc bevétele az összefogásba gyengíti szerinte az ellenzéki esélyeket.

Ezenkívül Orbán beszélt még arról,

  • mi történhet Németországban, ha a közelgő választáson a szociáldemokraták győznek,
  • illetve arról is, hogy Nyugat-Európában véget ért a keresztény alapú politizálás,
  • továbbá a "magyar hivatásról".

(Címlapképünkön: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2021. szeptember 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk