Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

  • narancs.hu
  • 2024. február 26.

Belpol

Csak két „ellenzéki” frakció maradt a teremben az új államfő megválasztásakor. 

Hétfőn megválasztotta köztársasági elnöknek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét. Sulyok a Fidesz-KDNP közös államfőjelöltje volt, 134 szavazattal választották meg, 5 képviselő nemmel szavazott.

Jelölését múlt hét csütörtökön jelentette be Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a kormánypártok Balatonalmádiban megtartott kihelyezett frakcióülése után. Kocsis úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzetben ő tudja legjobban kifejezni a nemzet egységét, amit az Alaptörvény is elvár a köztársasági elnöktől. Az Alkotmánybíróság elnökét Orbán Viktor javasolta.  

 
 
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje (j3) az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mellette Schmitt Pál (b2) és Áder János korábbi köztársasági elnökök, valamint Makray Katalin, Schmitt Pál felesége (b).
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Sulyok Tamás megválasztására azután került sor, hogy Novák Katalin lemondott a kegyelmi botrány miatt. Mint ismert, a korábbi államfő kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesét, akit pedofil bűncselekmény eltussolása miatt ítéltek el. 

Csak az LMP és a Mi Hazánk képviselői maradtak az ülésteremben a kormánypártiak mellett, amikor öt óra előtt nem sokkal elkezdődött az államfőválasztás. A DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd frakciója kivonult a teremből. Sulyoknak megválasztása után Orbán Viktor, Kövér László, Semjén Zsolt, Simicskó István, Kocsis Máté, Ungár Péter és Toroczkai László is kezet fogott. 

A Telex tudósítása szerint Sulyok Tamás megválasztása után azt mondta, az Alkotmánybíróság (AB) elnökeként kapta a jelölést, és az, hogy államfőként és egyben AB-elnökként áll itt, „némiképp meghatározza, behatárolja a lehetőségeimet. Úgy hiszem, nem volna sem elegáns, sem helyénvaló politikai beszéddel megnyilvánulnom”, de ez a tilalom tökéletes egységben van az ő személyiségével.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk