Egyszerre tett feljelentést Kammerer Zoltán a gödi szennyezés és a megjelent cikkek miatt

  • narancs.hu
  • 2024. február 26.

Belpol

A polgármester úgy látja, vagy környezetkárosítás történt, vagy közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés. A rendőrség így a megjelent cikkek valóságtartalmát is vizsgálhatja, ha indul eljárás. 

A múlt héten számoltunk be az Átlátszó nyomán, hogy Gödön, ahol a Samsung SDI akkumulátorgyár működik, a 2018-as mértékhez képest hétszeresére nőtt a szén-dioxid mennyisége a levegőben. Az elektródagyártáshoz használt szerves oldószerből, az N-metil-2pirrolidonból (NMP) 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe. A legnagyobb mennyiség 2021-ben, akkor 81,486 tonna NMP távozott az üzem légszennyező pontforrásain. 

A lap megjegyezte, hogy

az NMP-t reprodukcióra káros hatású anyagként tartják számon, belélegzése veszélyt jelent a terhes nőkre, hosszú távon vetélést okozhat, és a magzat rendellenes fejlődését eredményezheti. 

A megjelentek után Kammerer Zoltán polgármester azt írta a Facebookon: „A városunkban működő Samsung SDI gyár működésével kapcsolatosan több olyan adat és kijelentés jelent meg a sajtóban a napokban, amely joggal nyugtalanít és kelt félelmet a gödiekben. A város vezetőjeként ragaszkodom ahhoz, hogy az ügyben tisztán lássunk és kiderüljön, hogy valóban történt-e környezetszennyezés, vagy rémhírterjesztésről van szó. Mindezekre vonatkozóan a város nevében eljárva feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen. Az ügyészség vizsgálja ki az ügyet, mi az igazságot akarjuk, és megvédjük a gödieket!”

A bejegyzésből nem volt világos, hogy egészen pontosan miért, környezetszennyezésért vagy rémhírterjesztésért tesz feljelentést a polgármester. Mint az hétfőn kiderült, mindkettőért: „(...) ahogy a múlt héten jeleztem, feljelentést tettem ismeretlen tettes(ek) ellen a Pest vármegyei rendőr-főkapitányságon a Samsung SDI gyár működésével kapcsolatosan megjelent kijelentések alapján. Vagy környezetkárosítást történt, vagy közveszéllyel fenyegetéssel és rémhírterjesztéssel van dolgunk. A feljelentésem alapján most kiderül az igazság.” 

A feljelentés szövege megtalálható az önkormányzat oldalán. Ebben az Átlátszó több cikkére, abban foglalt állításokra is hivatkoznak. Köztük a múlt héten megjelentre is, amely a gyár légszennyezési adatait tartalmazza. Amennyiben lesz eljárás, úgy a rendőrség nem csak a Samsung SDI által kibocsátott szennyezést fogja vizsgálni, hanem a megjelent újságcikkek állításait is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk