Százmilliós támogatást kapott a külügytől Szijjártó egykori futsalos csapattársa

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Belpol

Benkő Szilárd már a kétezres évek elején is együtt dolgozott a miniszterrel. 

280 millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott az EUTEK Építő Kft. a külügyminisztérium egyik háttérintézményétől két éve – írja a Direkt36.

Az említett cég Benkő Szilárd érdekeltségébe tartozik, aki a kétezres évek elején Szijjártó Péter sajtótitkára volt, később együtt dolgoztak a Miniszterelnökségen (és egy futsal csapatban fociztak), majd később, amikor Szijjártóból miniszter lett, Benkő lett a kabinetfőnöke. Benkő Szilárd a hvg.hu információ szerint az amerikai kitiltási botrányban is érintett volt. 2015 tavaszán hagyta ott az államigazgatást, a külügy akkori közleménye szerint azért, hogy a magánszektorba igazoljon át.

A Direkt36 oknyomozása most arra jutott, hogy Benkőnek nem szakadt meg a kapcsolata az állammal, és a külügyminisztériummal sem. A tárca alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség a Külügyminisztérium rendeletére létrehozott, Versenyképesség Növelő Támogatási Program nevű alapjából származott az EUTEK Kft. számára folyósított 280 milliós állami támogatás.

Az alap forrásaira olyan vállalkozások pályázhattak, melyeknek a járványhelyzet gazdasági nehézséget okozott, de készek voltak vállalni, hogy a munkavállalók megtartása mellett új beruházást valósítanak meg. A társaság a támogatásért cserébe összesen 4 munkahely megtartását és 560 millió forint összegű beruházást vállalt. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.