Személyre szabott jogalkotással vádolja az Európai Bizottságot a műfaj koronázatlan királya, a magyar kormány

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. február 8.

Belpol

Ők aztán tudják, miről beszélnek.

Személyre szabott jogalkotás eredményének nevezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter , hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét, hogy a "bevándorláspárti" szocialista lista vezetője.

Gulyás Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: ezt az Európai Bizottság (EB) szabályzatának egy évvel ezelőtti módosítása tette lehetővé.

Frans Timmermanst, a Bizottság első alelnökét az európai szocialista pártcsalád saját úgynevezett "csúcsjelöltjévé" választotta a következő Bizottság elnöki posztjáért folyó versenyben. Timmermans fő vetélytársa Manfred Weber lesz az Európai Néppártból.

A magyar kormánynak kapóra jött a holland politikus jelöltsége, hiszen a Bizottságban ő felel a jogállamisági ügyekért, így a lengyel kormány és Orbán lépéseit is gyakran kritizálja. Gulyás is sérelmezte, hogy Timmermans " a jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések", aktív szerepet vállal.

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy Magyarországgal szemben nem az Európai Bizottság, hanem az Európai Parlament indította el a 7-es cikk szerinti eljárást.

Gulyás Gergely azt is előadta, hogy Timmermans a szocialisták budapesti kongresszusán"a magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti" összefogást kívánja hitelesíteni.

Figyelmébe ajánljuk