Vidnyánszkyék lemondását követelik a színművészetis hallgatók

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 1.

Belpol

Éjfélkor elfoglalták az egyetemet.

Fél 4 körül sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem Vas utcai épülete előtt. A hallgatók az egyetem átalakítása, Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökké történő kinevezése ellen tiltakozva éjfélkor elfoglalták az egyetemet, a tájékoztatóra helyszíni tudósítónk szerint körülbelül 30-40-en álltak ki, mindannyian sárga maszkban. Nagy volt a médiaérdeklődés, és szimpatizánsok is megjelentek az utca túloldalán.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A hallgatók azt mondták, elkezdtek gondolkodni az intézmény jövőjéről, arról, hogy milyen képzésben szeretnének részt venni. Közölték, az egyetem területére egyelőre csak az egyetemi polgárok léphetnek be, így nem engedik be a kormány által kinevezett új kuratórium tagjait sem.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Követelik az egyetemi autonómia helyreállítását, jelenlegi formájában elutasítják a modellváltásról szóló törvényt. Követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását. Elutasítják az új alapdokumentumokat, követelik a kuratórium lemondását. Ha a kuratórium új vezetőséget nevezne ki az egyetem élére, azt nem tekintenék legitimnek.

Bejelentették továbbá, hogy elhatárolódnak a pártpolitikától, arra kérik a pártok képviselőit, maradjanak távol a tiltakozástól.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A hallgatók kérdésekre nem válaszoltak, de azt ígérték, a továbbiakban rendszeresen fognak sajtótájékoztatókat tartani.

Mint az ismert, az SZFE-t idén szeptembertől egy alapítványon keresztül Vidnyánszky Attila fennhatósága alá rendelte a minisztérium, az új kuratórium pedig az egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus jogköreit egyoldalúan visszanyeste. A demonstráció előtt az egyetem szenátusa lemondott posztjáról.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.