Vidnyánszky önkényesen átírta az SZFE alapdokumentumait

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 29.

Belpol

A szenátussal le sem ült egyeztetni.

Közleményben tiltakozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szenátusa az ellen, hogy az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila aláírta az új egyetemi alapdokumentumokat, amely a közlemény szerint felszámolja az intézmény autonómiáját.

A szenátus azt írta, elfogadhatatlannak tartja az új egyetemi alapdokumentumokat, amely szeptember 1-től gyakorlatilag a szenátusnak, az egyetem eddigi legfőbb döntéshozó szervétől vette el döntéshozói jogköreit.

A szenátus ugyanis a jövőben nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

A közlemény szerint a Vidnyánszky Attila vezette Kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, és már két hete elküldött dokumentumokat, és nem is ment el az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre a rövid határidőre hivatkozva.

A közlemény szerint a minisztérium is szervezett egy találkozót augusztus 27-ére, amelyen az egyetem modellváltásért felelős vezetője, a kancellár jelent meg, aki kézhez kapta az addigra már augusztus 24-én aláírt alapdokumentumokat, holott az egyetem vezetőségének a minisztérium minden korábbi találkozón azt mondta, hogy ezek a dokumentumok tárgyalás és egyeztetés útján válnak majd szeptember elsejétől véglegessé.

A szentáus a pénteken késő este nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, levelet küldött a kuratóriumnak, melyben kinyilvánítja, hogy továbbra is ragaszkodik az egyetemi autonómia írásos garanciáihoz.

Figyelmébe ajánljuk