Vidnyánszky önkényesen átírta az SZFE alapdokumentumait

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 29.

Belpol

A szenátussal le sem ült egyeztetni.

Közleményben tiltakozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szenátusa az ellen, hogy az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila aláírta az új egyetemi alapdokumentumokat, amely a közlemény szerint felszámolja az intézmény autonómiáját.

A szenátus azt írta, elfogadhatatlannak tartja az új egyetemi alapdokumentumokat, amely szeptember 1-től gyakorlatilag a szenátusnak, az egyetem eddigi legfőbb döntéshozó szervétől vette el döntéshozói jogköreit.

A szenátus ugyanis a jövőben nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

A közlemény szerint a Vidnyánszky Attila vezette Kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, és már két hete elküldött dokumentumokat, és nem is ment el az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre a rövid határidőre hivatkozva.

A közlemény szerint a minisztérium is szervezett egy találkozót augusztus 27-ére, amelyen az egyetem modellváltásért felelős vezetője, a kancellár jelent meg, aki kézhez kapta az addigra már augusztus 24-én aláírt alapdokumentumokat, holott az egyetem vezetőségének a minisztérium minden korábbi találkozón azt mondta, hogy ezek a dokumentumok tárgyalás és egyeztetés útján válnak majd szeptember elsejétől véglegessé.

A szentáus a pénteken késő este nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, levelet küldött a kuratóriumnak, melyben kinyilvánítja, hogy továbbra is ragaszkodik az egyetemi autonómia írásos garanciáihoz.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.