Lemond az SZFE vezetése, alkotmányossági panaszt nyújtanak be

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 31.

Belpol

A szenátus többi tagja is lemond mandátumáról, és alkotmányos panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt.

Sajtótájékoztatón jelentette be lemondását a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori feladatait ellátó Upor László, a rektorhelyettes Novák Eszter, Németh Gábor retori tanácsadó, illetve két intezetvezető, a filmes Balázs Gábor és a színházas Bagossy László, írta meg a 444.hu. Az elméleti intézetet vezető Gáspár Máté már korábban lemondott.

A szenátus többi tagja is lemond mandátumáról.

"Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák, minderre tekintettel kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani”, mondta Upor László.

Upor azt mondta, hogy akik most lemondtak, mindaddig nem vállalnak vezetői feladatokat, ameddig az egyetem önrendelkezése helyre nem áll.

„Nem lehetséges együttműködni olyan fenntartói testülettel, amelyet valódi tárgyalások nélkül neveztek ki fölé, olyan testülettel, amely az egyetem hagyományainak és jelenének, hallgatóinak, oktatóinak, oktatási színvonalának szisztematikus becsmérlésével kísérte belépőjét, olyan testülettel, amely előre és bármiféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem autonómiáját súlyosan sértő alapdokumentumokat, nem maradt választás”, tette hozzá.

Novák Eszter rektorhelyettes bejelentette, hogy az SZFE tanárai és hallgatói alkotmányos panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt

A portál tudósítása szerint a bejelentést a színpadon és a nézőtéren ülő oktatók és hallgatók felállva megtapsolták.

Az SZFE hallgatói még a bejelentés előtt hirdették meg hétfő esti demonstrációjukat. "Második figyelmeztetés: ZsákUtcaBál - #freeSZFE" címmel. A "mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről. Az erről szóló törvény nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban", áll az esemény leírásában.

Figyelmébe ajánljuk