Szijjártó: Az alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is meg fognak jelenni

  • narancs.hu
  • 2022. november 3.

Belpol

Mindenki megnyugodhat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón válaszolt az ATV kérdésére. Hogy mennyi is most hazánkban a gáz ára, amikor az európai gáztőzsde legmagasabb, 350 eurós augusztusi ára 100 euró körülire esett vissza, az ellenzék szerint pedig ötször drágábban vesszük az orosz gázt a hosszú távú szerződés alapján, Szijjártó Péter azzal reagált, hogy úgy látszik, az ellenzéki oldalon mindenki felcsapott gázszakértőnek.

„Nem tudom, hogy azok, akik ilyen rendkívül előnyös nyilatkozatokat tesznek, láttak-e már valaha földgázbeszerzési szerződést és egyáltalán értenek-e bármit a földgázpiac működéséről” – fogalmazott a külügyminiszter. Mint elmondta, „a földgázpiac működésének van egy törvényszerűsége. Az ár akkor a legmagasabb, amikor magas a kereslet, amikor betárolási időszak van.” Ezért volt olyan magas az augusztusi ár. Mivel azonban mostanra mindenki feltöltötte a földgáztárolóit, senki nem fog gázt venni, a kicsi kereslet pedig alacsonyabb árat eredményez. Szijjártó Péter hozzátette:

„Aki a Közgázra járt, annak nem túlságosan meglepő.”

Azzal kapcsolatban, hogy mennyit fizetünk az orosz gázért Szijjártó elmondta, „a hosszú távú szerződések árazásában ez úgy néz ki – legalábbis vannak olyan hosszú távú szerződések, ahol ez úgy néz ki –, hogy egy bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat”. A miniszter hangsúlyozta: „mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk