Szijjártó: jövő héttől visszaáll a normális átjárás a schengeni határokon

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 16.

Belpol

Amennyiben nem vesz váratlan fordulatot a járvány. 

Amennyiben a koronavírus-világjárvány nem vesz új, váratlan fordulatot, Magyarország június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország pozsonyi nagykövetségén szerdán.

Szijjártó a Szövetség néven egyesülni készülő három felvidéki párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás - elnökeivel tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.

"Ez azért jó, mert a Magyarország és Szlovákia közti 36 határátkelő közül jelenleg csak 19 működik, és ha sikerül végrehajtani ezt a döntést, akkor végre minden határkeresztező úton lehet majd közlekedni a két ország között" - fejtette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: a világjárvány még inkább rámutatott az egymásrautaltságra, és ezért terveik közt szerepel az is, hogy már hamarosan lehetővé teszik, hogy a Magyarországgal határos megyékben, régiókban élők Magyarországon is felvehessék a koronavírus elleni oltást.

A "normális átjárás" minden bizonnyal azt jelenti, hogy Magyarország belső schengeni határain megszűnik a határellenőrzés, így értelemszerűen járványügyi korlátjai sem lesznek a beutazásnak. Szijjártó szavaiból úgy tűnik, a könnyítés biztosan vonatkozik majd a szárazföldi határokra, azaz a magyar-szlovén, a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határra.

Az nem derült ki a külügyminiszter által elmondottakból, hogy a schengeni térség országaiból repülővel érkezők esetében mi lesz az eljárás. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk