Szijjártó nem nyit vitát orosz tankönyvügyben

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 1.

Belpol

Ezért nem is rendeli be az orosz nagykövetet.

Megszerezte a Telex az új orosz történelemkönyvet, amelyben a magyar 56-os forradalomról is szó esik. Korábban a budapesti orosz nagykövetség a könyvvel kapcsolatos hírről azt állította, manipulált, pedig nem:

 

„A felkelő radikálisok – akik között nem kevesen korábban az akkor még fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai voltak – a felkelés során nem csak a szovjet emlékművek és jelképek elleni vandalizmussal »vétették észre magukat«, hanem számtalan gyilkossággal, amelyeket a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartó erők tagjai és családtagjaik ellen követtek el. Az embertelen leszámolás áldozatai között még sorozott katonák is voltak, akik [a büntetés-végrehajtási és katonai] objektumokat védték.”

És ez is szerepel a könyvben:

„A tüntetők a magyar vezetést a szovjetbarát irányzatért kritizálták, követelve Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből. Teljes megalapozottsággal feltételezve, hogy a magyarországi krízis katalizátorai a belső ellenzéket támogató nyugati titkosszolgálatok voltak, a Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, segítve a magyar hatóságoknak elnyomni az akciót.”

Az eset kapcsán az ATV megkérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, miért nem rendelte be az orosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőle.

A magyar diplomácia vezetője azt válaszolta, hogy Magyarország történelmét, a magyar embereket, a magyar emberek szabadságvágyát mindenkinek tiszteletben kell tartania, és az 1956-os forradalom „a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, amikor a magyar emberek a saját szabadságuk, az ország szuverenitása érdekében az életüket is odaadták.” Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős, minden ezzel ellentétes minősítést kikér magának és visszautasít Magyarország. A miniszter hozzátette: erről soha senkivel nem lesz hajlandó még csak vitázni sem.

Az eset kapcsán a 444.hu összegyűjtötte, milyen ügyekben nyitott eddig vitát a magyar diplomácia, sebbel-lobbal berendelve az érintett országok nagyköveteit. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk