Szívesen megmutatnák a hajléktalanok az alkotmánybíráknak, hogy milyen körülmények között élnek

  • narancs.hu
  • 2019. december 25.

Belpol

Képeslapokat készítettek a számukra.

„Tisztelt Elnök úr! Megjártam a hajléktalanság minden fokát, nekem elhiheti, hogy az emberek nem azért élnek az utcán, mert nem akarnak együttműködni” – olvasható annak a képeslapnak az üzenete, amit Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnöknek címeztek hajléktalanok.

2018. október 15. óta Magyarországon törvény tiltja, hogy valaki „életvitelszerűen” közterületen tartózkodjon, a hajléktalanok pedig szívesen megmutatnák az alkotmánybíráknak, hogy milyen a hajléktalan-ellátás, ezért képeslapokat készítettek a számukra – derül ki az ATV riportjából. Szabó Marcel alkotmánybírót egy hajléktalan meghívta karácsonyozni.

Az Alkotmánybíróság júniusban felülvizsgálta a hajléktalantörvényt: úgy találta, hogy minden rendben van vele, a jogszabály nem alaptörvény-ellenes. A képeslapot azok az alkotmánybírák kapták, akik amellett foglaltak állást, hogy a hajléktalanság büntetendő, de eddig egyetlen hajléktalan sem kapott választ.

Lecsapott a rendőrség egy hajléktalanra, mert hajléktalan

Némi kihagyás után ismét él az Alkotmánybíróság által is szentesített, hajléktalan-ellenes gyakorlat. "Tegnap őrizetbe vették az első hajléktalan embert azután, hogy az Alkotmánybíróság megvédte a Kormány tervét a hajléktalan emberek büntetésére. Önkéntesünk, Kalota Ágnes ügyvéd megpróbálta felvenni a kapcsolatot a férfival, de a rendőrség nem engedte, hogy személyesen beszéljen vele.

Figyelmébe ajánljuk