Szponzorok jelentkezését várja a főváros a független színházak támogatására

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 3.

Belpol

A DK-s főpolgármester-helyettes szerint az intézmények a túlélésért küzdenek.

Továbbra is a túlélésért küzdenek a független színházak, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a humán területekért felelős  főpolgármester-helyettes.

Gy. Németh Erzsébet - a DK elnökségi tagja - azt mondta: egymásnak ellentmondó kormányrendeletek jelentek meg arról, hogy az érintett színházak kaphatnak-e támogatást a működésükhöz.

Most egy rendeletmódosítással mennek neki a független színházaknak

Egyetlen szót húztak ki a rendeletből, de az elég fontos lehet. A független színházak és társulatok a jövőben alapműködésre nem, csak "szakmai programmegvalósításra" igényelhetnek kormányzati támogatást egy tegnapi rendeletmódosítás értelmében - szúrta ki a hvg.hu. Az előadóművészeti törvény végrehajtási rendeletéből került ki a működési támogatás, mindez a nem nemzeti és nem kiemelt színházakat, azaz jórészt a függetleneket érinti.

Ezt úgy értékelte: miután a kormány a budapesti tüntetések hatására eljátszotta, hogy meghátrál, most folytatja a független színházak elleni leszámolást. Tudatosan teszik mindezt, hogy az érintettek "befogják a szájukat" - fogalmazott.

Budapest azonban szabad város - jelentette ki a főpolgármester-helyettes, és leszögezte: mindent megtesznek a helyzet orvoslásáért. Gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez szponzorok jelentkezését is várják.

Neked ajánljuk