Sztrájk jöhet a Paksi Atomerőműben is

  • narancs.hu
  • 2019. február 24.

Belpol

A fegyveres biztonsági őrség kiszervezése miatt.

A paksi atomerőmű két szakszervezete, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) sztrájkra készül az  atomerőmű fegyveres biztonsági őrségének tervezett kiszervezése miatt – írja az Index az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közlésére hivatkozva.

A sztrájkkövetelés szerint a dolgozók azt akarják, hogy ne szervezze ki a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét, vagy ha mégis megteszi, akkor méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak. Úgy vélik ugyanis, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás a munkavállalók számára hosszútávon aránytalan sérelemmel járhat az irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása miatt.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a munkáltatói hozzáállást, a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok és a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg. Mint írják, nem maradt más eszköz a munkavállalói oldal kezében, mint a sztrájk.

A hétnapos egyeztetési eljárás a közlemény szerint 2019. március 1-ig tart, de eszerint "a munkáltató személyében bekövetkező változás miatt a szakszervezetek megítélése szerint nem a megállapodás irányába halad". Az egyeztetés ideje alatt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala előtt demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatót tartanak a szakszervezetek.

Neked ajánljuk