Sztrájkolnak a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2022. január 31.

Belpol

Kora délutánra pedig szolidaritási autós felvonulást szervezett a Magyar Szakszervezeti Szövetség. 

Megkezdődött a pedagógussztrájk, aminek az elhalasztásához az EMMI még pénteken is ragaszkodott. A minisztérium szerint ugyanis a munkabeszüntetés nem törvényes, annak ellenére, hogy aznap a bíróság első fokú végzésében kimondta, jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott feltételek alapján a hétfői sztrájk.  A két szakszervezet béremelést szeretne elérni, illetve azt, mégse kelljen fizetés nélküli szabadságra menniük azoknak, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen, mert így is nagyon kevesen vannak. A kormánnyal nemcsak a követeléseikről, hanem arról sem sikerült megállapodni, hogy a munkabeszüntetés idején mi történjen az iskolában, mi számít még elégséges szolgáltatásnak. A kormány álláspontja szerint a sztrájk alatt is tanítani kell, ingyen, a szakszervezetek szerint viszont még gyermekfelügyeletet sem kellene vállalni az akcióhoz csatlakozó tanároknak.

Hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkba kezdtek a pedagógusok, amelyre reggel nyolc és tíz között kerül sor, tehát az első két tanórát érinti. Burai Vera, a Szülői Összefogás közösség képviselője a Radio Smartnak úgy nyilatkozott, a szülők nagyon megosztottak a kérdésben; vannak, akik nem vitték ma reggel iskolába a gyerekeiket, de olyanok is akadnak, akik félelemből nem tették ezt, mert az iskola úgy tájékoztatta őket, hogy a sztrájk nem jogszerű.

Ma délután szolidaritási autós felvonulást szervez a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A résztvevők 13:30-tól gyülekeznek a Szépművészeti Múzeum előtt. A felvonulás 14 órakor indul az Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő utca – Bem rkp. – Margit híd – Szent István krt. – Váci út – Lehel utca – Dózsa György út – Hősök tere útvonalon.

A kocsik kockás szalagot tűznek ki, a felvezető kocsiból hangszóró tájékoztatja a közvéleményt az oktatás tűrhetetlen állapotáról.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk