Első fokon pert nyertek a pedagógusok sztrájkügyben

  • narancs.hu
  • 2022. január 28.

Belpol

A szakszervezetek készülnek a hétfői munkabeszüntetésre, az Emmi viszont azt kéri, halasszák el. 

„GYŐZTÜNK! A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e” – írta pénteken kora délután a Facebookon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete január 31-re, hétfőre figyelmeztető sztrájkot hirdetett, március 16-ra pedig határozatlan idejű munkabeszüntetést, ha addig nem sikerül megállapodni a kormánnyal. A két szakszervezet béremelést szeretne elérni, illetve azt, mégse kelljen fizetés nélküli szabadságra menniük azoknak, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen, mert így is nagyon kevesen vannak. 

A kormánnyal nem csak a követeléseikről, hanem arról sem sikerült megállapodni, hogy a munkabeszüntetés idején mi történjen az iskolában, mi számít még elégséges szolgáltatásnak. A kormány álláspontja szerint a sztrájk alatt is tanítani kell, ingyen, a szakszervezetek szerint viszont még gyermekfelügyeletet sem kellene vállalniuk az akcióhoz csatlakozó tanároknak.

 

 

 

 

A PDSZ és a PSZ a Telex információja szerint tovább szervezi a hétfői, reggel 8-tól 10 óráig tartó munkabeszüntetést. Arra kérik az intézményvezetőket, hogy működjenek együtt a szervezőkkel. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának azonban az az álláspontja, hogy a hétfői pedagógussztrájk nem lesz törvényes. Ezt az álláspontját még a bírósági döntés előtt hozta nyilvánosságra a minisztérium.

„A bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk. Jogerős bírósági döntés azért nem lesz meg hétfőig, mert a szakszervezetek kicsúsztak a határidőből. Bár a szakszervezetek már decemberben – a Kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni. Így a szükséges hiánypótlások miatt, csak ezen a héten, kedden tudta a bíróság megküldeni kérelmüket a Kormány képviselőinek” – fogalmaz az EMMI.

A tárca szerint „még ha döntés is születne a mai napon, az elsőfokú bíróság határozata – a fellebbezésre rendelkezésre álló idő miatt – legkorábban 5 nap múlva válik jogerőssé. Amint azt a tárca a köznevelési intézmények vezetőinek is megírta tegnapi levelében, a Sztrájktv. 4. § (3) bekezdése alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a még elégséges szolgáltatásról megállapodás született a Kormány és a szakszervezetek között, vagy ha bíróság jogerős döntést hozott róla”.

 

A kormány  „felszólítja a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el. A koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők  így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Kérjük a szakszervezeteket, hogy ne nehezítsék tovább a szülők dolgát”.

Az EMMI azt is írja, a hétfői sztrájk „amellett, hogy jogszerűtlen, egyértelműen a baloldal választási kampányának része. A baloldali pártok a választás közeledtével már megint dróton rángatjták a szakszervezeteket. Politikai akciókra és politikai szimbólumok viselésére buzdítják őket. Teszi ezt az a baloldal, amely kormányzása alatt több ezer pedagógust tett utcára, befagyasztotta a bérüket, és még el is vett tőlük egy havi bért.”

Azt, hogy ki mit tart törvényesnek, a napokban már megbeszélték a felek:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk