Hiába küzdöttek ellene a lakók, leaszfaltozzák a kőbányai „Kamu utat”

Belpol

Heves vita alakult ki a kőbányai önkormányzat testületi ülésén, ahol az Ihász közi lakók azt kérték: állítsák le a házaik előtt tervezett útépítést. A polgármester szerint erre már nincs idő, előbb kellett volna észbe kapni.

Mintegy húsz ember gyülekezett csütörtök reggel a kőbányai Polgármesteri Hivatal épülete előtt. Feszültek voltak, többen szabadnapot vettek ki, hogy személyesen mondhassák el véleményüket az otthonuk mellé tervezett kétirányú út építéséről.

Egy Facebook-posztból tudták meg, út épül mellettük

Az ügy előzményeiről szerdán számoltunk be. Mint írtuk, az Ihász közi panelházak több száz lakóját sokkolta a hír, hogy a kőbányai városvezetés minden előzetes egyeztetés nélkül utat építene a házaik mögött húzódó, fás-bokros zöldövezet helyén – ők maguk is csak Somlyódy Csaba alpolgármester Facebook-posztjából értesültek a hamarosan kezdődő munkáról.

Az ingatlan-nyilvántartásban Albert Camus utcaként szereplő, az Ihász közben csak Kamu utcaként, Kamu útként emlegetett terület valójában egy 200 méteres árok; korábban iparvágányként használták, mára visszavette a természet. Elhagyatottságát mutatja, hogy sokan a helyiek közül sem tudták: a nap, mint nap látott árkot 2012-ben a világhírű francia író után nevezték el.

Az Ihász köziek a Momentum segítségével aláírást is gyűjtöttek a projekt ellen. A mintegy 700 lakó közül több mint 400-an jelezték, hogy nem akarnak új utat az ablakaik alá, és meg akarják védeni a kis zöldövezetet.

 
Az Albert Camus "utca", háttérben az Ihász közi panelházakkal
Fotó: Koncz Tamás / Magyar Narancs
 

 "Ezt is megtehetik velünk"

A csütörtöki képviselő-testületi ülésre érkezett tiltakozó lakók hangulatának az sem tett jót, hogy alaposan megváratták őket. A társaság Stemler Diána momentumos önkormányzati képviselő javaslatára kapott szót az ülésen, de az Albert Camus utca beépítésének kérdését a testület csak a 19. helyre sorolta, a lakóknak így két órát kellett várniuk, míg sorra kerülhettek. „Ez semmi más, mint leckéztetés” – dühöngött egyikük, Károly a Magyar Narancsnak. „A városvezetéstől népképviseletet, demokratikus hozzáállást várnánk, ehelyett csak azt demonstrálják, hogy ezt is megtehetik velünk.”

A testület végül „megkegyelmezett” az Ihász közieknek, így nem kellett újabb két órát várniuk. Szószólóik végül D. Kovács Róbert fideszes polgármester és a városfejlesztésért felelős alpolgármester, Somlyódy Csaba előtt mondhatták el, amit a városvezetés – ha máshonnan nem – a sajtóból már amúgy is tudhat: sértőnek érzik, hogy egyetlen szóval sem tájékoztatták őket a mindennapjaikat megváltoztató beruházásról.

 
Kőbánya képviselő-testület D. Kovács Róbert
 
A kőbányai képviselő-testület ülése, 2021. augusztus 26-án. Az Ihász közi lakók is eljöttek, de mellettük megkezdett útépítést már nem tudták megállítani
Fotó: Koncz Tamás / Magyar Narancs
 

 

„Ötven éve lakom itt, itt nőttem fel, de a közelmúltig nem hallottam az Albert Camus utcai építkezésről. Nem tudom, milyen tervek alapján találják hasznosnak ezt a beruházást – mi csak a kárát látnánk, több száz ember életét tenné tönkre a házaink elé terelt forgalom” – mondta Károly. Egy másik megszólaló, Korsós László a kommunikáció teljes hiányát emelte ki: mint mondta, bár az önkormányzat elvileg tíz éve tervezi az árok beépítését, ők ezalatt egyetlen hatástanulmányt, statikai tervet sem láttak a tervezett, kétirányú útról. Abban viszont biztos, hogy növekvő zaj -és légszennyezettség jelentősen csökkentené a helyi ingatlanok értékét.

A lakók nem figyeltek eléggé?

A megszólított kerületi vezetők szerint ők mindenről előre szóltak, csak épp a lakók nem figyeltek eléggé. Az önkormányzat honlapja 107 találatot ad ki az Albert Camus szóra, megtalálhatók itt a 2015-ös kábelkiváltási tervek és az összes, a helyi közúttal kapcsolatos korábbi dokumentum és elképzelés – hangsúlyozta D. Kovács Róbert fideszes polgármester. Hozzátette, a kerületi lapban, újságban is beszámoltak a projektről – az viszont nem feladatuk, hogy személyesen keressék meg a lakosságot.

A polgármester közvetetten a lakosság felelősségét, vagy inkább figyelmetlenségét emlegette.

Szerinte szomorú, de általános jelenség, hogy a kőbányai fejlesztések ügyében mindig ugyanaz a 2-3 polgár érdeklődik, a többség az építkezésre, beruházásra figyelmeztető táblák mellett is csak elsétál, nem veszik észre ezeket.

 
Sünis molinóval tiltakozik egy lakó a tervezett beépítés ellen
Fotó: Koncz Tamás / Magyar Narancs
 

Kovács válaszából úgy tűnt, mintha most először hallana az Ihász köziek panaszáról. „Kollégáim egyetlen ilyen aláírt petíciót, telefonhívást nem kaptak az ügyben” – mondta, hogy aztán a következő mondatban emlékeztessen rá: Somlyódy Csaba alpolgármestert, nevezetes Facebook-posztja után hat Ihász közi lakó kereste fel irodájában.

Míg az Ihász köziek arról beszéltek, hogy a megnövekedett forgalom rontja életminőségüket, D. Kovács a közlekedők érdekeit próbálta védeni: a tervezett kétirányú út az Albert Camus-n keresztül az eddig forgalmi zárványnak számító Maláta utcát is bekapcsolná a kerület forgalmi vérkeringésébe. Ráadásul szerinte ez jól jönne a Kőbányán tervezett későbbi barnamezős projektekhez is – hogy itt milyen tervekre gondolt, azt a polgármester nem részletezte.

Felhergelt tömegről beszélt az alpolgármester

A testületi ülés többször is szóváltásba torkollott, miközben a városvezetés – melyet érezhetően meglepett a látogatók nagy száma és indulata – hárítani próbálta a felelősséget. Somlyódy Csaba alpolgármester az ülésen arról példálózott, hogy „a felhergelt tömeg irracionálisan viselkedik”, dühét kóklerek használják ki; világossá tette, hogy az Ihász köziek tiltakozó akcióját, s az erről szóló híreket egy politikai kampány kezdetének tartja. „Kikérjük magunknak” –kiabálták be válaszként a felháborodott lakók.

D. Kovács arról beszélt, hogy a Momentum nem csak aláírásokat, de személyes adatokat is gyűjt a kitöltött petíciókkal, ami „skandallum”. A helyzetet Stemler Diána próbálta tisztázni, mint mondta, a tiltakozó petíció és az adatgyűjtés két külön íven zajlott, a lakók maguk dönthették el, hogy mindkettőt kitöltik-e. A személyeskedésig fajuló vitában az is elhangzott, hogy 2021 júniusában a képviselő-testület ellenzéki tagjai maguk is rábólintottak az Albert Camus utcai aszfaltozásra – és hogy a körzet képviselője elmulasztotta tájékoztatni a lakókat a beruházásról.

A munka nem állhat le

A napirendi pont végül kesernyés kompromisszumfélével zárult. A kerület vezetése egyértelművé tette, hogy nem állhatnak el a szabályos közbeszerzési eljárás során megkötött, 165 milliós értékű útépítési projekttől – „hiszen a vállalkozó már felvonult a helyszínre”, a jogszerűtlen visszatáncolás pedig komoly pénzbírságot vonna maga után.

Arra ugyanakkor még van módja a kerületnek és a lakóknak, hogy a kivitelezés módjáról, a várható forgalom nagyságáról egyezkedjenek; a polgármester azt pedig a Magyar Narancsnak is hangsúlyozta, hogy

az Albert Camus utca élővilágát minimálisan zavarják meg, csak két fát vágnak ki az építkezés során.

„Annak a felelősségét is vállalom – mondta D. Kovács –, hogy közvetlen párbeszéd nem alakult ki a 4 toronyház lakóival. Erre eddig más beruházás során sem volt példa, de tanulhatunk a dologból, és elmehetünk a mikroegyeztetések irányába, hiszen erre szükség van a jelek szerint.”

(Cikkem korábbi verziójában többször is Somylódy Balázsként említettem Somlyódy Csaba kőbányai alpolgármestert, a tévedésért elnézést kérek - a szerző.)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk