Tanítanék Mozgalom: Politikai okokból végezte ki a kormány a MOK-ot

  • narancs.hu
  • 2023. március 3.

Belpol

A szakmai szervezeteknek össze kell zárniuk, közölte a mozgalom. 

A Tanítanék Mozgalom szolidaritását fejezi ki a meghurcolt orvosok, illetve a Magyar Orvosi Kamara mellett, melyet érdemi egyeztetés, tárgyalás helyett egy 24 óra alatt a parlamenten áttolt törvénnyel próbál meg kivégezni a kormány – írja a Tanítanék Mozgalom közleményében. 

Mint írják, ma Magyarországon az orvosok és a pedagógusok helyzete több szempontból is hasonló. Míg a két hivatás képviselői az összeomló szociális védőhálót próbálják fenntartani, addig a kormányzat a pedagógusokhoz hasonlóan most már az orvosokat is politikai lejárató kampányokkal támadja. A szakmai kritikát megfogalmazókat megpróbálják elhallgattatni, ellehetetleníteni. Ez egy bántalmazó kapcsolat, melynek véget kell vetni.

A Tanítanék Mozgalom szerint

az erőszakos politikai támadásokra a szakmai szervezeteknek össze kell zárniuk.

Szolidaritást kell vállalniuk egymással az oktatás, az egészségügy és a szociális és a kulturális szféra dolgozóinak – a tanárnak az orvossal, a szociális segítőnek a postással, az ápolónak a színésszel. „Nem nézhetjük tovább, hogy a kormány egyenként teszi el láb alól azokat, akik felhívják a figyelmet a problémákra” – fogalmaznak a közleményben. 

Az autonóm szakmai és érdekképviseleti szervezetek megkerülhetetlen szereplői a demokratikus rendszereknek. Az a rendszer, amelyet a bosszú vezérel minden kritikus szakmai hang hallatán, nem hatékony és nem demokratikus, ezért nem elfogadható, írják. 

„Olyan országot akarunk, ahol a döntéshozók a felhatalmazásukkal élnek, de nem visszaélnek, ahol az együttműködés és az egyeztetés mozgatja a közéletet, nem pedig a retorzió és a bosszú. Olyan országot akarunk, ahol a konstruktív szakmai kritikának van helye. Boldog és demokratikus oktatási rendszert akarunk, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indulhasson az életben. Hatékony és empatikus közegészségügyet akarunk, ahol a betegeket empátiával és szakmai felkészültséggel képes fogadni a méltó módon kezelt szakszemélyzet és orvostársadalom. Olyan országot akarunk, ahol figyelünk egymásra és nem tűrjük tétlenül a bántalmazást. A bántalmazó hatalom ellenében nincs más lehetőségünk: álljunk ki magunkért és álljunk ki egymásért!” – olvasható a közleményben. 

Kivételes eljárásban tárgyalta és fogadta el az Országgyűlés a héten a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot. Az indoklás szerint azért, mert „az emberek egészségügyi ellátásához való joga alkotmányos alapjog, amit veszélybe sodor a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket”. Továbbá szerintük azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait. 

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke hétfőn sajtótájékoztatón reagált a kormány vádjaira. Mint mondta, hazugságok, valótlan információk alapján indítottak durva támadást a MOK ellen. Elismerte, hogy egy esetben tettek bejelentést az etikai szervezethez, de ezen kívül semmi más nem igaz. Mint mondta, azt sem egy olyan kolléga ellen indították, aki alá szeretné írni az ügyeleti szerződést, hanem egy háziorvos ellen, aki az OKFŐ-től is fizetést kap. Azért indítottak ellene eljárást, mert a kollégákat presszionálta, vagyis a MOK véleménye szerint visszaélt a hivatali helyzetével.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.