Megszavazta az Országgyűlés: megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága

  • narancs.hu
  • 2023. február 28.

Belpol

Az orvosok a hatályba lépést követő harmincadik napig nyilatkozhatnak, megtartják-e kamarai tagságukat.

Megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát az a törvény, amelyet kedden, a kormány kezdeményezésére 122 igen szavazattal 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadott el az Országgyűlés – írja az MTI.

A belügyminiszter által hétfőn beterjesztett, és kivételes eljárásban kedden elfogadott jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

Az indoklás szerint a módosításra azért volt szükség, mert

„az emberek egészségügyi ellátásához való joga alkotmányos alapjog, amit veszélybe sodor a Magyar Orvosi Kamara azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket”.

Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait – olvasható az indoklásban.

A Magyar Orvosi Kamara korábban már cáfolta, hogy tiltakozásra kényszerítenék az orvosokat, kiemelve, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.

A törvénymódosításról szóló vitában a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt, a kormányzatnak nem az orvostársadalommal van konfliktusa, hanem a kamara „tudatos és tendenciózus csúsztatásokkal operáló” vezetőségével. Takács Péter szerint „a legsötétebb kommunista időket” idézi az, hogy a kamara nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét és részt vennének a területi ügyeleti ellátásban.

Varga Zoltán (DK) a vita során A tanú című filmhez hasonlította a helyzetet, mivel szerinte tárgyalás nélkül hozott ítéletet a kormány. A képviselő úgy fogalmazott: a törvényjavaslattal a kormány „bestiálisan”, szűk néhány óra alatt „kivégzi” a magyar társadalom egyik legnagyobb presztízsű szervezetét, az orvosi kamarát. Hozzátette: a kormány „most lövi lábon magát”, mert szerinte ezzel újabb energiát kapnak az egészségügy miatt protestálók és az egész magyar társadalom.

Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kormány úgy csinál, mintha szakmai kérdés lenne a nem kötelező kamarai tagság, azonban ez a javaslat nem más, mint aljas, kicsinyes bosszú, hiszen nem az orvosok zsarolnak, hanem a kormány zsarolja az orvosokat. A politikus arról is beszélt, hogy a kormány háborút indított a betegek, a betegellátás és az egész egészségügyi rendszer ellen, amikor 2010 után megszüntette az önálló egészségügyi minisztériumot.

A kormány fenyegeti az orvosokat, amin keresztül a betegeket is fenyegeti, miközben a betegellátás már így is romokban van

– tette hozzá.

Az Országgyűlés keddi ülésén, így a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló törvény elfogadásán, illetve a délelőtti  vitán sem vett részt Orbán Viktor miniszterelnök, mivel hétfő este Egyiptomba utazott, ahová Szijjártó Péter és Nagy Márton is elkísérte.

A jogszabály a folyamatban lévő és a jövőbeli etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezik át, ahogy az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódex felett.

A változtatás értelmében az orvosok a hatályba lépést követő harmincadik napig nyilatkozhatnak, megtartják-e kamarai tagságukat.

Aki nem tesz nyilatkozatot, annak tagsága a törvény erejénél fogva szűnik meg. A továbbképzések minősítésében és véleményezésében az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős miniszter által kijelölt szerv jár el. A MOK csak a tagjai felett formál véleményt a vezetői kinevezésekről. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?