Tarlós szerint Karácsony Gergely mindig másról beszél, mint amiről a főpolgármesterség szól

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 23.

Belpol

Tarlós beismerte, vajmi kevés mozgásteret hagyott számára a Fidesz.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt sorozatban olyan teljesen betarthatatlan, működést érintő ígéreteket tesz, amelyekre nincs fővárosi forrás vagy megvalósításukra főpolgármesterként nem lenne kompetenciája, mozgástere – hangoztatta Tarlós István hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tarlós azt mondta, hogy Karácsony Gergely mindig másról beszél, mint amiről a főpolgármesterség szól, úgy tesz, mintha miniszterelnök- és parlamenti választás lenne.

A főpolgármester szerint Karácsony állandóan állami kompetenciákat emleget, ahol semmilyen mozgástere nincsen: például stadionépítések pénzét ígéri oda kórházaknak, miközben ez a pénz soha nem kerülne hozzá, és ezeket az egészségügyi intézményeket hét éve az állam "elvitte" az egész országban – mutatott rá a főpolgármester, megjegyezve, hogy ő volt az egyetlen városvezető, aki akkor nem írta alá az ezzel kapcsolatos megállapodást.

Tarlós azt hangoztatta a rádióban, hogy Karácsony Gergely egyáltalán nem ismeri a költségvetést, nincs tisztában azzal, hogy a működési költségvetés mit tesz lehetővé, az utóbbi napok ingyenességről szóló ígéretei pedig már a kétségbeesés jelének tűnnek.

Kábításnak, blöffnek minősítette ezeket az osztogatásról szóló ígéreteket, amelyeket nem lehet komolyan venni, hasonlóak Horváth Csaba 2010-es ingyenesség ígéreteihez, és politikai értelemben "kicsit korrupciós kísérletek" a szavazatokért.

A főpolgármester kijelentette, ő azt ígéri, amit reálisan be lehet tartani, a kampányban is arról beszél, hogy mit csináltak meg eddig és mit készítettek elő megvalósításra.

Tarlós István a kormány és a főpolgármester együttműködéséről szólva úgy fogalmazott, itt nem arról van szó, hogy szeressem, vagy jóban legyek a kormánnyal, hanem arról: "tudjak addig a határig együttműködni, hogy ne égessek fel minden hidat, és ezzel ne okozzak kárt a városnak".
Én nem valamelyik párt érdekében vagy kedvéért szeretném vezetni és vezetem a várost, hanem azért, mert ős budapesti vagyok, szeretem, ismerem Budapestet, és értem ezt a munkát, tudom, hogy mi a főpolgármester dolga – jelentette ki kampánybeszédében.

A fejlesztésekről szólva a főpolgármester közölte, hogy a közfejlesztési tanácsban elfogadták és megvan a fedezet például, a Lánchíd és környékének felújítására, a BKV további nagyarányú járműcseréire, a Béke téri szennyvízkiváltó komplexum megépítésére, a nagyszabású kerékpáros fejlesztésekre, a ferihegyi gyorsforgalmi út újraépítésére. Továbbá elindul az aquincumi híd kiviteli szintű terveztetése és engedélyeztetése, folytatódnak az árvízvédelemi beruházások.

Ezeken kívül foglalkozni szándékoznak a klímavédelemmel, a fővárosnak állítólag van részletes klímastratégiája és most már  zöldinfrastruktúra-fejlesztési programja. Továbbá fokozni akarják a hajléktalanellátással kapcsolatos problémák megoldását, ezen a Belügyminisztériummal együttműködve dolgoznak.

Figyelmébe ajánljuk