Tavaszról őszre tolták több mint ezer pedagógus mesterminősítését

  • narancs.hu
  • 2024. február 2.

Belpol

Így a jelentkezők csak 2025 januárjától kaphatják meg magasabb fizetésüket.

Tavaszról őszre tolták több mint ezer pedagógus mesterminősítését, így a jelentkezők csak 2025 januárjától kaphatják meg a magasabb fizetésüket. A vizsgák eltolása a programot megvalósító mesterpedagógusokra vonatkozik, a cél, hogy biztosítsák a pedagógusok egyenlő esélyeit – válaszolta az Oktatási Hivatal a Telex megkeresésére.

A lap emlékeztetett, a pedagógus-előmeneteli rendszerben történő minősítésre akkor van szükség, ha egy oktatásban dolgozó feljebb szeretne lépni a ranglétrán. A Belügyminisztérium öt kategóriát határozott meg, ezekhez társított minimumfizetéseket.

A pedagógus II. fokozat után jön a mesterpedagógus, előbbi kategóriában a minimum fizetés bruttó 555 ezer forint, utóbbiban 630 ezer forint.

Nagyon nem mindegy tehát, hogy ki melyik fokozatba tartozik. Eddig függetlenül attól, hogy valakinek melyik hónapban volt a minősítése, minden évben január 1-jétől sorolták át a magasabb kategóriába. „Az idén hatályba lépő státusztörvény azonban lehetőséget ad arra, hogy a sikeres minősítés alapján a pedagógusokat szeptember 1-jén sorolják előre a következő fokozatba” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja.

Egy budapesti középiskola igazgatóhelyettese a portálnak elmondta, „az iskolában néhány tanárnak már volt időpontja a mesterminősítésre, többen dolgoznak minősítő bizottság tagjaként, mindenkinek törölték a tavaszi időpontját.” Az igazgatóhelyettes szerint azért is problémás a minősítés eltolása, mert ők már tavaly augusztusban befizették az eljárási díjat, ami 70 ezer forint volt.

A mesterpedagógus minősítéseknek két csoportjuk van: a szakértő, illetve szaktanácsadó mesterpedagógus eljárás és az úgynevezett programot megvalósító mesterpedagógus eljárás. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint „kizárólag a programot megvalósító mesterpedagógusok eljárása módosult őszre.” Az idei minősítési eljárásban szakértő és szaktanácsadói mesterpedagógusnak 235-en, programot megvalósító mesterpedagógusnak 1186-an jelentkeztek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk