Felügyeleti eljárást kezdeményezett a Budapest Airport a légiutasadó miatt

  • narancs.hu
  • 2023. január 24.

Belpol

Egyes légitársaságok már beépítették a jegyértékesítési rendszerükbe az új adót.

A Budapest Airport felügyeleti eljárás elindítását kezdeményezte az illetékes kormányhivatalnál amiatt, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat egy novemberi rendeletével egy új települési adó, az úgynevezett légiutasadó kivetéséről döntött – tudta meg a 24.hu

A rendelet értelmében január 1-jétől minden, legalább 18 éves nem kerületi lakosnak, aki magánszemélyként – azaz nem vállalkozói tevékenység keretében – utazik, ezer forint légiutasadót kell fizetnie, akár érkezik, akár indul, akár átutazóban van. A rendelet szerint az adót a földi kiszolgálóknak kell beszedniük, és nyilvántartást is kell arról vezetniük, amelyben az utazók személyes adatait – név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve, adó összege, adómentességi ok – is rögzíteni kell.

A lap információi szerint az önkormányzat előzetesen a Budapest Airporttal, a földi kiszolgálókkal és a légitársaságokkal nem egyeztetett. A kormányhivatal arról tájékoztatta a repülőtér-üzemeltetőt, hogy az ügyben törvényességi felhívással élt, és 30 napos határidő kitűzésével felkérte Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának képviselő-testületét az észlelt jogszabálysértések megszüntetésére. Az ügyben további jogi lépések is várhatók.

Az Budapest Airport szerint a magyar kormány által nemrégiben bevezetett extraprofitadó mellett ez a légi közlekedést terhelő újabb adó valószínűleg

komoly hatással lesz a forgalomra és a turisztikai szektorra, és a jegyárak további emelkedését, a rendelet körüli bizonytalanságok pedig járatok törlését eredményezhetik.

A XVIII. kerületi rendeletet előterjesztő Kőrös Péter alpolgármester a Telexnek megerősítette, hogy hatályba lépett a rendelet, és azt is, hogy kaptak egy úgynevezett törvényességi felhívást Budapest Főváros Kormányhivatalától. Az erre fogalmazott választ, valamint a rendelet finomhangolását, módosítási javaslatát kedden reggel a képviselő-testületi ülésen tárgyalták meg és fogadták el. Kőrös Péter elmondta: „A törvényességi felhívásban nincs olyan, ami alapján törvénytelennek tartanák a rendeletet, de adatkezelési kérdésekben további pontosításokra van szükség.” Az alpolgármester hozzátette,

már vannak olyan légitársaságok, amelyek az új adót beépítették a jegyértékesítési rendszerükbe január elsejével.

A reptér-üzemeltető cég adatai szerint 2022-ben 12 205 070 érkező és induló utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ennyi utast feltételezve az idei évre a XVIII. kerületi önkormányzat mintegy 12 milliárd forint körüli adóbevételre számíthatna az utazásonként 1000 forintos légiutasadóból. Igaz, ebből le kell vonni a XVIII. kerületieket, a kiskorúakat és azokat, akik vállalkozási céllal utaznak. Az alpolgármester egyébként a Telexnek azt mondta, mintegy 7 milliárd forint adóbevétel folyhat be, amit kizárólag infrastruktúrára és szociális ellátásokra fordíthatnak majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk