Telex: Tesztüzemben a háziorvosi rendszer átalakítása

  • narancs.hu
  • 2023. január 26.

Belpol

Egy hét múlva csökken a háziorvosok száma, megváltozik az ügyeleti rendszer Hajdú-Bihar megyében.

Kockázatos lépést tesz a kormány az egészségügy területén – írja a Telex. Három megyében, februártól Hajdú-Bihar, márciustól Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében átalakulnak az ügyeleti rendszerek. A 16-22 óra közötti, illetve a 16-tól reggel 8-ig tartó időszakban kevesebb ügyeleti pont lesz, ezek mind az Országos Mentőszolgálat felügyelete alatt működnek.

Hajdú-Biharban a 22 helyett 10 ügyeleti pont lesz, a megye 82 települése 10 járásba szerveződik. A legsúlyosabb esetekhez ezután is mentőt kell hívni, őket a debreceni sürgősségi klinikára viszik. A sürgősségi ügyeleteken (ilyen pontok lesznek Debrecenben, Berettyóújfaluban, Hajdúszoboszlón, Hajdúnánáson és Hajdúböszörményben is) elsősorban mentőtisztek lesznek, akik orvosok tanácsát, felügyeletét kérhetik. A háziorvosok este tízig, beosztás szerint, pluszpénzért ügyelnek, indokolt esetben házhoz is mennek. Lesz egy központi hívószám, a 1830-as, ami automatikusan az adott megye alapellátási irányítójához kapcsol majd.

Az átalakításnak számos veszélye lehet, sok kistelepülésen 30-40 kilométert kell utazni orvosért. Az ügyeleti pontok számának csökkentésétől az orvoshiány mérséklődését várja a kormány.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk