Ársapkás lisztért járnak át Győrbe Szlovákiából

  • narancs.hu
  • 2023. január 26.

Belpol

Egyes határ melletti üzletekben 15-50 százalékkal több lett a vásárló.

Lisztturizmusról ír a Telex, valamint a szlovákiai Új Szó Nálunk

A riport mellett közölt olvasói fotón egy szlovák rendszámú autó látszik, amelynek hátsó traktusát teljesen megpakolták a győri Lidl parkolójában magyar hatósági áras liszttel.  Az írás arról szól, hogy a Csallóközből rendszeresen érkeznek a határ magyar oldalára olyan vásárlók, akik elsősorban a hatósági árral védett árukra specializálódnak, és már nem csak családi alapon, hanem szervezetten is zajlik a készlethalmozó vásárlás.  

A szlovákiai portál szerint a vásárlás lebonyolítója, a „főnök” adja a pénzt, két férfi, két nő és két kamasz veszi át tőle, bemennek az üzletbe, megveszik az egy személy számára megengedett mennyiségű lisztet vagy étolajat, bepakolnak a járműbe, megint kapnak pénzt – csak annyit, amennyi a következő forduló árát fedezi –, és mennek vissza a boltba.

Szlovákiában egy kiló búzafinomliszt ára 310 forint körül van, Magyarországon a hatósági árnak köszönhetően 149 forint. Az étolaj Szlovákiában három euróba, nagyjából 1200 forintba kerül, nálunk 579 forint a hatósági ára. 

A Telex megkérdezett négy nagy üzletláncot ezzel a jelenséggel kapcsolatban. A Penny válaszolt. Üzleteiben egyszerre két kiló lisztet és két liter étolajat vehet egy vásárló, de az a tapasztalat, hogy a határ melletti üzleteikben 15-50 százalékkal nőtt a vevők száma. A Penny értelemszerűen nem vezet olyan statisztikát, amelyből kiderülne, hogy a magyarországi és a szlovákiai vevők mit vesznek, „viszont számos üzletünkből érkezett olyan visszajelzés, hogy az árstopos termékekből – leginkább az étolajból – egy adott család valamennyi boltban tartózkodó tagja meg kívánta venni személyenként a maximum mennyiséget. A mennyiségi korlátozás hatálya alá eső termékek esetében a mennyiségek betartása kapcsán csak a tranzakciónkénti limitet tudjuk ellenőrizni és betartatni” – közölte a Penny.

A kérdésre, hogy a határon túliak szervezett vásárlása miatt alakulhat-e ki készlethiány, a Penny úgy reagált, hogy átmeneti készlethiány lehet, de ez nem tart tovább, mint a korábbi években. 

Az áruhiányról és annak a magyar kormánynak is megvan a véleménye:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk