Teljes egészségügyi ellátást kapnak az ukrajnai menekültek Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2022. március 11.

Belpol

Támogatással kaphatnak gyógyszert is.

Valamennyi Ukrajnából érkező menekült jogosult valamennyi olyan egészségügyi szolgáltatásra, amelyet a magyar emberek igénybe vehetnek – írja a Népszava  az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye alapján.

Az ellátási protokollt Kásler Miklós miniszteri utasítása rögzíti, ennek alapján a Magyarorszégra érkező ukrajnai menekülőknek

  • szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást
  • és a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosítja a kormány.

Ez konkrátan azt jelenti, hogy a menekülő ukránok, ukrán-magyar kettős állampolgárok, valamint korábban Ukrajnában jogszerűen tartózkodott és onnan hazánkba menekülő harmadik országbeli állampolgár jogosultak térítésmentesen, vagy a magyarországi térítési díjakkal azonos díjért a szükséges egészségügyi ellátásra. Emellett a számukra írt gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket sürgős szükség esetén térítésmentesen, egyéb esetben a magyar biztosított betegek számára is meghatározott térítési díjért válthatják ki, azaz a menekültek is támogatással juthatnak a hazai patikákban orvosságokhoz.

Az Ukrajnából érkezők ingyenes (1812) telefonszámot is hívhatnak, ha egészségügyi ellátásukat kapcsolatban tolmácsot szeretnének igénybe venni.

A közlemény azt írja, hogy a menekülőket már a határmenti gyűjtőpontokon mobil egészségügyi stábok várják a nap 24 órájában és biztosítják az egészségügyi szűrést, ellátást, koronavírus-tesztelést és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat.

Az egészségügyi alapellátást a lakóhely, tartózkodási hely háziorvos biztosítja. A védőnő a körzetében tartózkodó menedékes számára a védőnői gondozás lehetőségét felajánlja és biztosítja.

A menekülők az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, illetve a koronavírus elleni védőoltást, az influenza elleni védőoltást valamint az MMR oltást a háziorvosoknál, illetve házi gyermekorvosoknál kérhetik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk