Tényleg bedarálhatja a bíróságokat a kormány
Handó Tünde

Tényleg bedarálhatja a bíróságokat a kormány

  • narancs.hu
  • 2018. május 3.

Belpol

Minisztérium alá rendelik a bíróságokat, nyugdíjaznak minden 1990 előtt is dolgozó bírát, jöhetnek a különbíróságok, és megszűnhet a Kúria.

Az e heti HVG arról ír, hogy Orbán Viktor előtt már kész tervek vannak arra, hogy miként lehet az utolsó független hatalmi ágat, a bíróságokat is megtörni. A lap szerint megválnának az Országos Bírói Hivatalt vezető Handó Tündétől, és minisztériumi igazgatás alá vonnák a bíróságokat.

Az új kétharmad birtokában a kormány előtt már nincs akadálya annak, hogy a Fidesz létrehozza a közigazgatási bíróságokat. Ezek az újonnan felálló bíróságok dönthetnének minden olyan ügyben, melyben állami szervek működéséről szólnak. Így például az MNB-t, minisztériumokat vagy épp a Médiatanácsot érintő ügyekben, vagy éppen a közérdekű adatokról szóló perekben is ezek a bíróságok döntenének– a közigazgatási bíróságokról itt olvashat részletesen.

Kinézték maguknak

A közigazgatási bíráskodás „megújítása” a kormány befolyását növelné a politikailag fontos ügyekben. Az elképzelés kritikusai furcsa helyzetbe kerültek: a jelenlegi, szintén a Fidesz által kialakított bírósági rendszert kell védelmezniük.

A lap szerint már kidolgozott javaslat van arra vonatkozóan, hogy minden olyan bírót nyugdíjba küldjenek, aki már 1990 előtt ítélkezett. Így teljesen lefejeznék a bírói kart, megszabadulva a legtapasztaltabb bíráktól. Az intézkedés a mintegy háromezer fős bírói kar nagyságrendileg 20 százalékát, 600–650 embert érinthet.

Tervben van még az ítélőtáblák megszüntetése, vagy a túlságosan „önjáró” Kúria beolvasztása az Alkotmánybíróságba a lap szerint. Ha ez utóbbi megvalósul, azzal gyakorlatilag megszűnne a harmadfokú fellebbezési fórum. A tervek szerint a jövőben a Fővárosi Ítélőtábla lenne a harmadfokú fellebbezési fórum, míg az elvi iránymutatás az újabb fideszes delegáltakkal kibővített AB feladata lenne.

A bíróságok helyzetéről és kilátásairól Fleck Zoltánnal beszélgettünk még a választások előtt.

„Folyamatos és tudatos leépítés volt”

Évek óta nem beszélhetünk jogállamról, és tévedés azt gondolni, hogy az autoriter rendszer a bíróságokon fog megbukni. Magyar Narancs: A 2010 utáni átalakításokat azzal indokolta a kormány, hogy nem működnek hatékonyan a bíróságok. Mennyire voltak jogosak ezek a kritikák? Fleck Zoltán: A bíróságok 2010 előtt valóban alacsony hatékonysággal dolgoztak, magas volt a két éven túli vagy a folyamatban maradt ügyek aránya.

Figyelmébe ajánljuk