Testkamerát kapnak a budapesti rendőrök

  • narancs.hu
  • 2023. október 2.

Belpol

Az eszköztől a rendőrökkel szembeni jogsértő magatartások drasztikus visszaszorulását várják.

Testkamerákkal szerelik fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei

írja az Index. Kisérleti jelleggel különböző eszközöket évek óta használnak már, több típust is teszteltek.

A lapnak nyilatkozó Major Róbert rendőr ezredes szerint számos külföldi példa mutatja az eszköz hasznosságát, és ő is a mielőbbi bevezetést támogatja.

A testkamerától joggal várhatjuk, hogy a rendőrrel szembeni jogsértő magatartások drasztikusan visszaszorulnak"

– mondta Major, hozzátéve, hogy a testkamera elsősorban a rendőrt védi. Ugyanakkor tagadhatatlanul előfordulnak jogsértő rendőri intézkedések is, hiába próbálja ezeket a rendőrség csökkenteni. Major szerint e probléma kezelésére is jó eszköz lehet a testkamera, hisz' nem csak az eljárás alá vont személy tudja, hogy figyelik magatartását, hanem a rendőr is, így ez őt is jogszerű magatartásra sarkallja. "Ez az a szempont, ami miatt

rendőreink ódzkodnak az eszköztől, azt érzik, hogy az egész az ő újabb ellenőrzésükről szól. Nagy és nehéz feladata ez a vezetőknek, hogy megfelelő kommunikációval és képzéssel megértessék a kollégákkal, hogy az eszköz az ő érdeküket szolgálja".

A közterületi képrögzítés szigorú szabályokhoz kötött, Major szerint hasonlóan szigorú szabályok kell hogy vonatkozzanak a testkamerára is. A börtönökben már elkezdték használni az eszközöket, jelenleg 17 testkamerát használ a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.