Tiborcz vette ki a nagy pénzt az Eliosból, nem Simicska

  • narancs.hu
  • 2018. február 13.

Belpol

Tiborcz végig ott ült a cég igazgatóságában, és ő vette ki a közel félmilliárd forintos osztalékot is.

Hiába volt jelen Simicska Lajos, az Elios-ból Orbán veje, Tiborcz István vette ki a nagy pénzt, írta az OLAF-jelentést is nyilvánosságra hozó 24.hu. A Simicska-érdekeltség 2013 közepéig volt tulajdonos, akkor visszatért a két alapító, Erdei Bálint és Tiborcz István, két vagyonkezelő vállalkozáson, a Green Investments & Solutions Kft.-n  és a Green Universe Kft.-n keresztül.

Tiborcz viszont mindvégig ott ült az igazgatóságban, tehát akkor is, amikor a tulajdonosi jogköröket a Közgép gyakorolta.

A cégadatok alapján azt írta a lap, hogy Simicskáék 2013-ban nem vettek ki osztalékot, így a cég 2014-nek tele kasszával vághatott neki. 2014-ben a Tiborcz tulajdonolta Green Investments & Solutions Kft. 50 százalékban birtkolta az Eliost, a 2014-es eredményekből pedig közel félmilliárd forint osztalékot fizettek ki. Tiborcz egy évvel később adta el a cégét.

Lázár János az Elios-ügyről hétfőn azt nyilatkozta, hogy mivel a Közgép volt a cég tulajdonosa, Simicska Lajosnak kellene felelősséget vállalnia azokért a problémás uniós támogatásokért, amiket most az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF feltárt.

Az OLAF több milliárdnyi uniós támogatás visszafizetését javasolja, mert szervezett csalás nyomaira bukkant az Elios által elnyert közvilágítási projekteknél.

Az ügyészség egyébként tegnap szólalt meg az ügyben, és azonnal figyelmeztettek rá, hogy az elrendelt nyomozás minden bizonnyal több évig fog tartani. Külön bravúr, hogy a Legfőbb Ügyészség közleményében nem szerepel sem az Elios, sem Tiborcz szó.

Figyelmébe ajánljuk