Tilalmat vezetne be a kormány a könyvek árkedvezményére

  • narancs.hu
  • 2024. március 27.

Belpol

Nem teljesen világos, mi értelme lenne ennek a törvénynek.

A kormány tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére

írja a hvg.hu a kormány honlapján még múlt hét pénteken megjelent könyvek árkötöttségéről szóló törvényjavaslat alapján. A javaslat lényege szerint, a könyvkiadó vagy importőr által meghatározott árból egy éven át nem lehetne kedvezményt adni. Míg ha a könyvet nem Magyarországon adják ki, de az összes értékesítendő példányának legalább 50 százalékát Magyarországon értékesítik, akkor is alkalmazni kell rá a fix árat.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által jegyzett javaslat véleményezésére március 30-ig van lehetőség. Ha a törvényt a parlament áprilisban elfogadja, az szeptember elsején hatályba léphet.

Az indoklásban az áll, hogy a kötött árak érvényesítése biztosítja a könyvkínálat sokszínűségét, illetve azon minőségi könyvek kiadását, amelyek kevés példányban jelenhetnek meg.

A kötött könyvár az uniós országok többségében elfogadott törvényekhez hasonlóan mindenekelőtt az újdonságok védelmét szolgálja. Magyarországon a javaslat szerint az árak rögzítésére 365 napos (egy éves) időtartamra szólna – a német nyelvterületen elfogadott kötött könyv-árrendszerhez hasonlóan. 

A kötött könyvár lényege az lenne, hogy a kiadó és/vagy az importőr határozza meg az általa megjelentetett vagy forgalomba hozott könyv fogyasztói árát, és az meghatározott ideig a kiadó engedélye nélkül nem változtatható meg.

Az új törvény tehát a kiadókra és az első magyarországi forgalomba hozókra vonatkozna. Mindez abban az esetben érvényes, ha az adott könyvet legalább három éve még nem adták ki Magyarországon.

A törvény – mivel alapvetően az újdonságok védelmét szolgálja – nem vonatkozik például a használt könyvekre, valamint az iskolai tankönyvekre és a szakképzési tankönyvekre sem.

Lényeges, hogy 

a törvényjavaslat szerint nem minősül a meghatározott ártól való eltérésnek, ha a vásárolt könyv fogyasztói árához képest kisértékű, a könyv fogyasztói árának 10 százalékát meg nem haladó mértékű ajándékot ad, a fogyasztói ár 10 százalékát meg nem haladó kedvezményt biztosít

úgy, hogy a kedvezmények mértéke együttesen sem haladhatja meg a kiadó által meghatározott ár 10 százalékát. Mivel ez mindenkire vonatkozik, feltehetően mindenki él is majd vele.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.