Tiltakoznak az erdélyi értelmiségiek Orbán tusványosi beszéde miatt

  • narancs.hu
  • 2022. július 27.

Belpol

Az RMDSZ vezetőit is felszólították, hogy határolódjanak el Orbán Viktor előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől!

Eckstein-Kovács Péter egykori RMDSZ-politikus, Fosztó László és Magyari Nándor László szociológusok, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport nevében petíciót kezdeményezett Orbán Viktor hétvégi tusványosi beszéde miatt - írja a Főtér.ro.

A négy erdélyi értelmiségi úgy gondolja: "vissza kell utasítani azt a hangnemet, amelyen Orbán Viktor idei tusványosi előadásán megszólalt, fajelméleti, rasszista fejtegetésbe bocsátkozva."

Elhatárolódunk a rasszista beszédtől! - kezdik a petíciót, majd hozzáteszik: 

Emberi „fajok” nem léteznek, hiszen mindahányan a Homo Sapienshez, mint egységes fajhoz tartozunk. A Nyugat hanyatlásának víziója, amelyet a beszéd fölvázolt, ahol „kevert fajú” poszt-Nyugat áll szemben a közép európai nemzetállamok nem keveredő népességével, a Második Világháborúhoz és a Holokauszthoz vezető korszak retorikáját idézi föl.

A petícióban azt is kifejtik, hogy korábban a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hagyománya - amely örökösének nevezi magát a Tusnádfürdőn rendezett "úgynevezett Tusványosi Tábor" - annak idején arra szolgált, hogy a romániai magyar és román, illetve magyarországi politikusok és értelmiségiek együtt keressék a közös megértés és cselekvés lehetőségét.

"Ebben a táborban megfordult sok demokratikusan gondolkodó, és az emberi jogok és méltóság tisztelete iránt elkötelezett közszereplő. [...] A tábor jellege az idők folyamán sokban megváltozott, egyre inkább a Fidesz rendezvényévé vált, amelynek rituális záróelőadását Orbán Viktor tartja, pártelnökként vagy, mint idén is, Magyarország miniszterelnökeként.

Az egyoldalú politikai üzenetek, ideológiai elfogultság, sőt, pártpropaganda színterévé váló rendezvény keretei között is kirívó az a hangnem, amelyen Orbán Viktor idei előadásában megszólalt, olyan fajelméleti, rasszista fejtegetésbe bocsátkozva, amelyet vissza kell utasítanunk.

- írják. A szövegben emellett kijelentik, hogy egy ilyen tartalomnak és beszédmódnak nincs mit keresnie abban az erdélyi magyar nyilvánosságban és felszólítják az RMDSZ vezetőit, hogy szólaljanak meg, és határolódjanak el Orbán Viktor előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk