Tisztújító kongresszust és az elnökség menesztését akarja a DK-s, akinek kizárását hatályon kívül helyezték

Belpol

A Demokratikus Koalíció országos etikai bizottsága hatályon kívül helyezte Leel-Őssy Gábor kizárását a pártból az erről döntő taggyűlés szabálytalan összehívása miatt. Leel-Őssy most pártszavazást és tisztújító kongresszust szeretne, egyben firtatja Varju László felelősségét, és bocsánatkérést vár Gyurcsánytól.

magyarnarancs.hu: Hétfő este került nyilvánosságra az a levél, amelyben a Demokratikus Koalíció országos etikai bizottsága arról tájékoztatta, hogy hatályon kívül helyezi a Békés 3. számú választókerület augusztus 16-i füzesgyarmati taggyűlésnek azt a határozatát, amelyben kizárták önt a DK-ból. Mivel indokolták a hatályon kívül helyezést és ez mennyire következett az eddigi fejleményekből?

Leel-Őssy Gábor: Amikor az augusztus közepi, egészen elképesztő jelenetekkel tarkított füzesgyarmati taggyűlés után tíz nappal megkaptam írásban a kizárásról szóló határozatot, akkor tizenöt napon volt a fellebbezésre. Éltem a jogommal, méghozzá arra hivatkozva, hogy az igazságért küzdök. Annál is inkább, mert az a taggyűlés még lejjebb vitte azt az aljasság- és hazugságszintet, amit már addig is elkövettek ellenem. Bár ezúttal is beleálltam az ügybe, de kevés esélyt adtam arra, hogy fellebbezésemet valamely testület érdemben elbírálja – eddig ugyanis nem ez volt a tapasztalat. Az alapszabály szerint a fellebbezést az országos etikai bizottságnak küldtem el.

magyarnarancs.hu: Mi állt benne?

L-ŐG: Leírtam, hogy szabálytalanul hívták össze a közgyűlést. Ezen kívül listáztak, bérszavazókat hívtak meg, azokat, akik korábban Gyulán migráns képviselőjelöltek voltak, de a minimális számú ajánló aláírást sem tudták összeszedni, így Békés megye második legnépesebb városában a magát az ellenzék vezető erejének mondó pártnak nem volt képviselőjelöltje az önkormányzati választáson. Ugyanakkor a választókerület sok DK-s tagja nem kapott meghívót. Közülük ennek ellenére többen eljöttek a füzesgyarmati taggyűlésre, ahol mindezt szóvá tették. Köztük volt az egyetlen, helyi füzesgyarmati tagunk, Ibrányi Sándor is. Tíz tag nyilatkozatát is becsatoltam a fellebbezéshez, akik bizonyították: tagjai a DK választókerületi szervezetének, de nem kaptak meghívót a taggyűlésre. Ennél is undorítóbb volt, hogy a taggyűlésen közülük többeket Varju László, a DK alelnöke, ennek az eseménynek a levezető elnöke, kizárt a szavazásból. Miközben az elektronikusan elérhető országos tagnyilvántartási rendszer ezzel ellentétes adatokat mutatott, ahogy erre egy helyben lévő és a taggyűlés megtartásában érintett munkatárs felhívta a figyelmet. Őt leállította Varju.

magyarnarancs.hu: „Aki nincs rajta a listán, az nem tagja a DK-nak” – közölte a taggyűlés kezdete előtt Varju László. Egy idézet a taggyűlésről, amelyet az erről szóló cikkünkben is szó szerint idéztünk. Csak éppen azt nem tudta meg ott senki, hogy ki és milyen szempontok alapján állította össze a listát…

L-Ő G: Ebből is világos, hogy törvénytelenségre szólította fel a DK alelnöke azt a hölgyet, aki országos tagnyilvántartási rendszer adatait idézte, ugyanis belé fojtotta a szót, hozzátéve, hogy a saját kezében lévő lista a szent és sérthetetlen. Sejtettem, hogy így alakulhatnak a dolgok, ezért még az augusztus közepén tartott taggyűlés előtt kérelemmel fordultam az országos etikai bizottsághoz, hogy adják meg nekem Békés megye 3. számú választókerületének tagnyilvántartásának névsorát. Sőt, azt is kértem, hogy ki mióta tagja a DK-nak és mióta tagja ennek a választókerületnek. Az előzményekhez tartozik, hogy a területi pártigazgató, Fülöp Zoltán és Varju László eddig is azt „játszotta” a többi békési választókerületben, hogy 5-6 tagot jelentett át ide-oda, ha a egy-egy szavazás eldöntése úgy diktálta. Biztos voltam benne, most is így lesz. Nem csalódtam. Ez a Gyula központú választókerület taggyűlése volt, mit keresett itt a orosházi vagy békéscsabai választókerületi vezető és miért voksolt? – kérdezem én. Az pedig külön undorító volt, hogy az én ügyemben személy szerint különösen érintett Fülöp Zoltán volt a jegyzőkönyvvezető.

magyarnarancs.hu: Mit kifogásolt meg?

L-ŐG: Azt, hogy helyben döntötték el, mindenki csak tíz percben szólhat hozzá, miközben tudták, hogy az én két évre visszatekintő mondandóm ezt meghaladja. Ennek pedig az volt a végkövetkeztetése, hogy Gyurcsány Ferencet lemondásra szólítom fel. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az országos etikai bizottság a szabálytalanul összehívott taggyűlés egyetlen határozatát, az én kizárásomat helyezte hatályon kívül, miközben születtek ott egyéb döntések. Így az, hogy új választókerületi elnököt „választottak” Molnár Gábor személyében. Küldtem is ezért levelet az etikai bizottságnak azzal: mi a helyzet a többi határozattal? Mi lesz Varju önkényes tagkizárásaival? Itt szabálytalanságok történtek, amelyeket ki kell vizsgálni!

magyarnarancs.hu: Nem elszigetelt jelenségről van szó?

L-ŐG: Szó nincs róla, ezt szervezetek tucatjával megcsinálták. Nagyon sokan keresnek az ország DK-s tagszervezeti közül, és elmondják, velük is ezt csinálták, ők is így jártak. Ha visszahelyeznek a párt soraiba, bár mindjárt elmondom, hogy ezzel összefüggésben nincsenek illúzióim, akkor

nincs más út, mint pártszavazást kezdeményezni, majd ezt követően össze kell hívni egy tisztújító kongresszust és a remények szerint ezt az elnököt és azt az elnökséget meneszteni kell.

Az az egy esélye a DK-nak, ha hiteles emberek képviselik. Hogyan akarják a Fideszt leváltani és az országot vezetni, ha saját tagságukat semmibe veszik és a pártjukban csalnak?

magyarnarancs.hu: Visszatérve Varju László füzesgyarmati ténykedéséhez: nem kerülhető meg a felelőssége a történtek miatt?

L-ŐG: Nem! És ezt tanúkkal fogjuk bizonyítani, ha kell a bíróság előtt is. Meggyőződésem, hogy a bírósági kereset lehetősége gondolkodtatta el az országos etikai bizottságot, mert borzasztóan nagy blama lenne számukra, ha egy bírósági határozat mondaná ki ennek a taggyűlésnek a szabálytalanságát. Ezért azt a stratégiát választhatták a kisebbik rossz forgatókönyvét lejátszva, hogy formai okokból hatályon kívül helyezik az augusztus közepi kizárásomat, egyben az etikai bizottság saját hatáskörébe vonja az ellenem folyó kizárást azért, mert a szabálytalan taggyűlés után 45 napig nem hívható össze a testület. S majd ők zárnak ki. Ez most pénteken meg is történhet. Ekkor ülésezik az országos etikai bizottság, s az én ügyem napirenden szerepel. Immár ott tartunk, hogy a DK külön ügyvédi irodát bízott meg, amely velem foglalkozik, ez már önmagában beszédes. Ez ellen már nem fellebbezhetek, mert nem lesz formai és egyéb hiba.

magyarnarancs.hu: Korábban lemondásra, friss videójában pedig bocsánatkérésre és arra szólítja fel Gyurcsány Ferencet, hogy jöjjön el a pénteki etikai bizottsági ülésre.

L-ŐG: A kongresszus előtt lehetőséget kell biztosítani nekem, hogy beszámoljak a velem történtekről. Ezt követően nehezen volna elképzelhető, hogy ugyanazt az elnökséget a küldöttek megválasztják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk