Forró hangulatú taggyűlésen zárták ki a DK-ból a Gyurcsány lemondását szorgalmazó gyulai párttagot

Belpol

Mintha egy előre lejátszott cirkuszi előadás forgatókönyvét látta volna a szemlélő azon a csütörtök délután Füzesgyarmaton megtartott DK-taggyűlésen, amelyen a roppant kisszámú megjelent döntött a pártelnököt hosszabb ideje bíráló Leel-Őssy Gábor kizárásáról. A helyszínen munkatársunkat sem látták szívesen.

 

„Aki nincs rajta a listán, az nem tagja a DK-nak” – harsogta a taggyűlés kezdete előtt Varju László, a DK alelnöke, aki utóbb levezető elnöki posztjában próbálta irányítani a kizárásról határozó összejövetelt, holott roppant ritka, hogy egy helyi taggyűlést egy országos vezető irányítana. Már eleve gyanút keltett több DK-tagban, hogy miért a választókerület központjától, a Gyulától 60 kilométerre, kicsit a világ háta mögötti településen, Füzesgyarmaton tartják ezt a fontos gyűlést.

Ám utóbb az is kiderült, hogy több eleki, sarkadi és gyulai DK-tag meghívót sem kapott az eseményre, majd odaérkezve megdöbbenéssel értesültek arról, hogy nem tagjai a DK-nak, így nem is voksolhatnak, sőt, részt sem vehetnek az ülésen. Többük állítása szerint erről nem értesítették őket semmilyen módon, de tagdíjhátralékuk sincs. 

Így őket, majd cikkírónkat is arra szólította fel Varju László, hogy hagyjuk el a termet. Munkatársunk azért nem tett eleget az ismétlődő és egyre erélyesebb felszólításnak, mert a DK alelnöke a párt belső szabályozásának idevágó passzusát nem tudta bemutatni és idézni. Végül az állítólagos nem DK-tagok is maradtak, és óriási hangzavar és vita közepette kezdődött el a taggyűlés.

Hamar kiderült, hogy az alelnök által Budapestről hozott és Békés megye 3. számú választókerületére érvényes DK-s tagnyilvántartás 42 emberéből mindössze 10 (!) jelent meg (míg más jelenlévő, elvben DK-tagok nem is szerepeltek ezen a listán), így első körben határozatképtelen volt a taggyűlés. A negyedórával későbbre összehívott ülés ilyen létszám mellett is érvényes volt. A választókerületben 20 település, köztük 6 város található. 

A felfokozott légkört jellemezte, hogy Leel-Őssy Gábor több megjelenttől megkérdezte: valóban a Gyula központú választókerülethez tartozik-e, mert eddig nem, vagy nem itt látta őket, noha 2011 óta tagja a DK-nak. „Neked ehhez mi közöd van?” – rivallt rá Varju.

A gyér számban megjelent tagság gyorsan új választókerületi elnököt választott: a nemrégiben egy másik választókerületből, Békéscsabáról Füzesgyarmatra költözött Molnár Gábor lett a korábban lemondott Leel-Őssy helyett az elnök, az elnökség ajánlása nyomán, másik jelölt nem volt. A megjelentek ugyanakkor semmit nem tudhattak meg az aspiráns pályázatáról, és önéletrajzát sem ismertették.

Majd következett a korábban az elnökség, de valójában Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére egy kijelölt etikai bizottság elé citált Leel-Őssy kizárásáról szóló napirendi pont. Ahogy korábban beszámoltunk, a grémium hosszúra nyúlt ülése után igen gyors határozat született arról, hogy azt javasolják az érintett DK-s választókerület taggyűlésének, zárják ki a gyulai tagot az ellenzéki pártból. Leel-Őssy szerint ugyanakkor azzal érvelt, hogy az etikai bizottság nem hagyott magának elegendő időt arra, hogy mindannak utána járjon, amit ő másfél órás prezentációjában összefoglalt. 

Varju a napirendi pont tárgyalása előtt azt javasolta, hogy a hozzászólásokat 10 percben limitálják. Ezzel feltehetően a kizárásra javasolt gyulai tag mondandóját akarták megkurtítani – ez aztán többé-kevésbé sikerült is. Leel-Őssy az utóbbi két és fél év legfontosabb idevágó történéseit végül súlyos vitáktól és közbekiabálásoktól terhelten csak töredékesen tudta elmondani. 

A vitában kiderült, hogy a taggyűlésnek helyt adó Füzesgyarmat egyetlen DK-tagját, Ibrányi Sándort nem hívták meg az ülésre. Leel-Őssy erkölcsileg felháborítónak nevezte az eljárást, illetve számon kérte a DK vezetésén, hogy az Orbán-rendszerrel szemben miért nem tudják behúzni az embereket. „Most is úgy érzem, hogy nyugdíjas-találkozón vagyok” – mondta. Majd azt vetette Varju László szemére, ha szegénységről beszél, akkor a pártvezetésnek fogalma sincs ennek tartalmáról. Majd elkeseredetten azt kérdezte: „Ez a párt akarja leváltani a Fidesz?” Válasz nem érkezett.

Varju László ezután arra szólította fel Leel-Őssyt, hogy hagyja abban hozzászólását, mert a 10 perc lejárt, a gyulai tag azonban erre nem volt hajlandó. Mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy amit művel, az cirkusz. Leel-Őssy viszont arra kérte az alelnököt, hogy cáfolja az állításait cáfolja, de mivel ez nem történt meg, így tovább folytatta mondandóját.

Az óriási hangzavarban végül Varju megszavaztatta a tagságot a kizárásról. A jegyzőkönyvbe az került, hogy 8-2 arányban voksoltak az előterjesztésre a megjelent tagok. (Számításaink szerint viszont 7-3 volt az arány.) 

Varju végül azzal vádolta Leel-Őssyt, hogy már egy másik párt szekerét tolja, majd megnevezte, hogy ez a Tisza Párt volna. Varju szerint Leel-Őssy verte szét belülről a választókerületi szervezetet, a kizárt gyulai tag viszont ezt visszautasította, és azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben minden belső fórumon és a vezetésnek is számtalanszor jelezte, nagyon nagy baj van a párton belül, ám érdemben senki nem reagált erre. Ezért állt a nyilvánosság elé a június 9-i, vesztes önkormányzati és EP-választás után.

Leel-Őssy Gábornak most 14 napja van, hogy a kizáró döntés után ahhoz az elnökséghez fellebbezzen, amely elindította ellene az etikai és kizárási eljárást. Ha itt helyt adnának neki, akkor kerülhetne az ügye a párt országos etikai bizottsága elé. „Igazságérzetből csináltam mindezt végig, S az is lehet, hogy a táncnak nincs vége. Sőt, a java még csak most kezdődik” – mondta a Narancs.hu-nak a kizárt DK-tag.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.