Titokzatos repülővel utazott Orbán Viktor Brazíliába

  • narancs.hu
  • 2019. január 1.

Belpol

A gép elviekben katonai célokat szolgál.

Repülési szakportálok szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) által titokban vett business jet vitte Brazíliába Orbán Viktort - olvasható az Átlátszón.

Azt még a közelmúltban bezárt Zoom.hu derítette ki, hogy a minisztérium leányvállalata, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. vásárolt egy polgári lajstormjellel nyilvántartásba vett gépet titokban, amiről azt sejtették, hogy kormánygépként fogják használni.

Orbán idén Brazíliavárosból kívánt boldog új évet, mivel részt kívánt venni Jair Bolsonaro brazil szélsőjobboldali elnök beiktatásán. Tette mindezt a Facebookon keresztül, méghozzá egy olyan képpel, amin látható a repülő is.

false

 

Fotó: Fotó: MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ugyan a képen nem olvasható a lajstormszám, mégis könnyen beazonosítható: repülők mozgását monitorozó oldalak szerint a HA-LKX jelet viselő gép 2018-december 31-én reggel fél 9-kor indult Budapestről, majd helyi idő szerint háromnegyed 11-kor leszállt Lisszabonban, ahonnan délben indult tovább, majd 8 óra múlva ért Brazíliába.

A repülőről itt írtunk korábban:

Elismerték, mióta a honvédség új repülőgépeket vett, azokkal repül Orbán

Nincs szükség már mások magángépére. Megteszi a katonai is. Miután a zoom.hu megírta, hogy újabb business jet-tel bővült a magyar légierő, a Magyar Honvédség kénytelen-kelletlen közleményben ismerte el a vásárlást. A korábban beszerzett két Airbus A319-es és az új szerzeményhez hasonló Dassault Falcon 7x vételéről míg részletesen számolt be a honvedelem.hu, az utóbbi gép vásárlását csak azután vallották be, hogy azt a lap megírta.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.