Tizenegy orvos bukott le hálapénz elfogadása miatt

  • narancs.hu
  • 2023. január 14.

Belpol

A Nemzeti Védelmi Szolgálat mindösszesen majd háromszáz esetben indított eljárást.

Hálapénz elfogadása miatt tizenegy orvos ellen indult eljárás tavaly – írja a Telex az RTL-re hivatkozva. A Nemzeti Védelmi Szolgálat a múlt héten tette közzé az egészségügyi bűncselekményekkel kapcsolatos statisztikáját.

Mindösszesen 287 esetben indítottak eljárást 2022-ben, az esetek többsége nem hálapénzzel kapcsolatos volt tehát. Csaknem száz alkalommal végeztek megbízhatósági vizsgálatot, ami azt jelenti, hogy az ellenőrök betegnek adták ki magukat. Az így tesztelt orvosok közül ketten fogadtak el hálapénzt.

Gyakori volt a védettségi igazolvánnyal való visszaélés is. Egy háziorvos például 2700 esetben igazolta, hogy beadta a koronavírus elleni vakcinát, miközben kenőpénzért cserébe eltekintett az oltás beadásától. A cél az volt, hogy az oltatlan a páciens védettségi igazolványhoz jusson.

Novemberben fény derült egy ügyre is, amelyben egy csoport olyan betegek számára gyártott ortopéd cipőt, akik nem is tudtak erről. Az elkövetők felvették az eszközök gyártása után járó állami támogatást. A csalók idősotthonokból és rendelőintézetekből szerezték meg a betegek adatait, közülük egyébként sokan nem is tudtak járni. Hét embert tartóztattak le, közülük három orvost, akik 3000 betegnek írtak fel ilyen gyógyászati segédeszközt. A hatóság több mint 350 millió forintot foglalt le az elkövetőktől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk