Fáklyás menetben tiltakoznak a civilek a Hamzsabégi sétány tönkretétele ellen

  • narancs.hu
  • 2023. január 14.

Belpol

Ha elkészül a Déli Körvasút, az élhetetlenné teszi a környéket.

Fáklyás felvonulást hirdettek a civilek Újbudán a Déli Körvasút tervezett bővítése ellen. A civilek szerint a beruházás a természetre, az ott élők mindennapjaira és az ingatlanok értékére is negatív hatást gyakorolna. A megmozduláshoz az LMP is csatlakozik. Bár a Déli Körvasút bővítése több szempontból is kétséges – például az uniós források bizonytalansága miatt –, a kormány ragaszkodik a korábban ismertetett koncepcióhoz. Így újra valós esély van arra, hogy vágánybővítés miatt kivágják a fákat a Hamzsabégi sétányon.

A civilek és az önkormányzat decemberben ismét megtámadta a bíróságon a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét, a hatástanulmány ugyanis figyelmen kívül hagyta a helyiek érdekeit, a környezetvédelmi szempontokat, és a lehetséges alternatívákat sem vizsgálta meg, írja az Index

A projekt ellenzői nem a személyforgalmi kapacitások bővítését kifogásolják, hanem azt, hogy az új, harmadik vágány a Budapest–Belgrád-vasútvonalat szolgálná, így még több tehervonat menne át a kerület szívén, ami a gyakorlatban a Hamzsabégi sétány felforgatásával és több mint ezer fa kivágásával járna, arról nem beszélve, hogy a beruházás az ott élők mindennapjait is alaposan megkeserítené. Ez utóbbit egyébként decemberben Orosz Anna újbudai országgyűlési képviselő kérdéseire reagálva Lázár János építési és beruházási miniszter is elismerte a parlament gazdasági bizottságában.

Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (POPÉK) elnökségi tagja a helyiekkel együtt azt szeretné, hogy a döntéshozók fontolják meg a projekt megvalósítását, vagy legalább változtassanak az eddig ismertetett koncepción. A bíróság első körben elkaszálta a projekt környezetvédelmi engedélyét, ám később azt a kormányhivatal mégis kiadta anélkül, hogy a technikai tartalmon változtattak volna.

A civilek szerint a környező épületekben komoly kár keletkezhet, rendkívüli módon megnőne a zajterhelés és a beruházás ideje alatt lényegében élhetetlenné válna a környék. Utána sem lenne sokkal jobb, hiszen a fejlesztés révén alapjaiban változna meg a most csendes és zöld sétány. A projekt sűrűn lakott, már most is túlterhelt városrészeken akar új vágányokat telepíteni a meglévők mellé, ez örökre Budapest közepébe terelné a tranzit teherforgalmat. A Déli Körvasút Hamzsabégi úti szakaszán körülbelül hatezer ember él, ők azok, akiket közvetlenül érint a beruházás, de a sétány a kerület más lakói számára is alterantív gyalogösvény, emellett rekreációs célokat is szolgál. A szakasz teljes budai hossza nagyjából két kilométer, ebből másfél kilométer a lakóházakkal övezett rész.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk