Több mint 10 milliárd forint ment el az augusztus 20-i rendezvényekre

  • narancs.hu
  • 2023. január 13.

Belpol

Igaz, a tavalyi program még a közel 2 milliárdos médiaköltségek ellenére is olcsóbban jött ki, mint 2021-ben.

Az augusztus 20-ai rendezvények teljes költsége a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) oldalán található, közérdekű adatok közé feltöltött dokumentum szerint 10 milliárd 300 millió forint volt – írja a 24.hu.

Tavaly augusztusban „Európa legnagyobb tűzijátékával” készült a kormány az államalapítás ünnepére, a rendezvényt végül az időjárás-előrejelzések miatt egy héttel későbbre csúsztatták. A „Tűz és Fények játéka” nevet viselő tűzijáték és a hozzá tartozó show több mint 4 kilométer hosszan, a Margit hídtól egészen a Petőfi hídig tartott, 40 ezer pirotechnikai effektet használtak, a műsort 600 drónból álló drónshow, fényfestés és fényshow egészítette ki.

A program részletes költségeiről ezidáig nem sokat lehetett tudni, legfeljebb a tűzijáték áráról. Mint kiderült, 1,6 milliárd forintért vett rakétákat a kormány. A Párbeszéd még június végén próbált meg közérdekű adatigénylés útján információt szerezni a tűzijáték és a négynapos programsorozat előzetes költségbecsléséről, ám a Magyar Turisztikai Ügynökség az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva így sem akarta elárulni a számokat. Mint írták: „a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

A 24.hu a Magyar Turisztikai Ügynökség oldalán viszont megtalálta a végösszeget.

A közérdekű adatok közé feltöltött részletező dokumentum szerint a rendezvény teljes költsége 10 milliárd 300 millió forint volt.

Az MTÜ azt is közzétette, hogyan jött ki ez az összeg:

  • a tűzijáték és az ahhoz tartozó, valamint az állami rendezvényekhez kapcsolódó rendezvénybiztosítás 3,2 milliárd forintba került. Ebbe beletartozik a komplex rendezvényszervezési, technikai és a biztonsági feladatok ellátása, az engedélyeztetési eljárások, a tűzijáték, a fényshow, az épületvetítés, a drón show technikai megtervezése, a biztonságos lebonyolítás és logisztikájának teljes körű biztosítása.
  • Az állami díszünnepség 233 millió forintba került.
  • 4,5 milliárd forintba kerültek a programsorozathoz kapcsolódó rendezvények engedélyeztetései, a tervezések, a technikai, biztonsági és logisztikai feladatok ellátása.
  • A médiaköltség közel 2 milliárd forintra rúgott, ebben benne van a médiatervezés, a hirdetési felületek médiavásárlása, a TV-rádió, sajtó, online média és közterületi megjelenések, kreatív tervezések.
  • Az egységes arculati megjelenésre 351 millió forintot költöttek, ez a tétel magába foglalja a weboldalfejlesztést, a dekorációt, a márkaazonosítóval ellátott ruházatot, kiegészítőket, poharakat.

 A lap egyébként emlékeztetett, az Átlátszó cikke szerint 2021-ben közel 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok, vagyis a tavalyi rendezvény még így is olcsóbb volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk