A tankerületnek mostantól nem kell 15 napon belül kirúgnia az engedetlen tanárokat

  • narancs.hu
  • 2023. január 13.

Belpol

Egy friss kormányrendelet szerint ezt a tanév legvégén is megtehetik.

Egy csütörtök esti rendelet szerint a köznevelési intézményben foglalkoztatott közalkalmazottak vagy munkavállalók esetében ezentúl úgy kell alkalmazni a közalkalmazottakról szóló törvényt és a munka törvénykönyvét, hogy a munkáltatónak, azaz a Belügyminisztérium alá rendelt tankerületnek nem kell 15 napon belül kirúgnia az elégedetlenkedő tanárokat – írja a 444.

Erre ugyanis az új rendelet értelmében a kirúgás okáról való tudomásszerzéstől egészen az adott tanév legvégéig (augusztus 1. napja) lesz lehetőségük. Ha esetleg a zárónap és a tanév befejezése közötti időszakban értesülnek ilyen okról, akkor a munkáltató a következő tanév augusztus 1. napjáig gyakorolhatja a rendkívüli felmondási jogát.

A munkáltató a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás jogát legfeljebb az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig gyakorolhatja.

A friss kormányrendelet 5. bekezdése szerint, az új eljárás visszamenőleg is érvényes. Ha ugyanis a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás okáról a munkáltató a rendelet hatálybalépése előtt szerzett tudomást, de a 15 nap még nem telt le, akkor is várhat augusztusig az elbocsátással. Így azok a tanárok is haladékot kapnak, akik már az utóbbi két hétben vettek részt a tiltakozásban.

A rendeletről szóló közleményében a Belügyminisztérium azt írta, céljuk a köznevelési intézmények zavartalan működése, a gyermekek oktatásának biztosítása érdekében, a módosítás pedig az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára, aki ezentúl dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele.

A minisztérium közleményében arról is szó esik, hogy „egyes köznevelési intézményekben azonban jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk