Több mint kétezer tanárt, ezer tanítót keresnek az iskolákba

  • narancs.hu
  • 2022. június 15.

Belpol

Tele van a közszféra álláshirdetési portálja tanári álláshirdetésekkel. 

Több mint 2100 álláshirdetés szerepelt a közszféra állásportálján, a közigállás.gov.hu-n a "tanár" keresőszóra a 2021/2022-es tanév utolsó előtti napján– írja az Eduline.hu

Úgy tűnik, tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, országszerte majdnem ezer – egészen pontosan 967 – betöltetlen állást hirdetnek az oldalon, de a lap 853 hirdetést talált az "óvodapedagógus" szóra rákeresve, ráadásul több olyan óvoda is feladott hirdetés, ahova egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének. 420 álláshirdetést dobott ki az oldal a "gyógypedagógus" szóra rákeresve.

A pedagógusképzésre egy éve 13 110-en, 2020-ban 11 111-en, 2019-ben pedig 17 394-en jelentkeztek. A felvételizők száma az utóbbi években nem emelkedett, 2022-ben mindössze 11 978-an jelentkeztek, 3215-en választottak osztatlan tanári szakot, tanító szakot pedig 1465-en. A korábbi évek arányai alapján a jelentkezők körülbelül fele kerül be az egyetemekre, főiskolákra - ez alapján idén is 6-7 ezer körül lesz a sikeres felvételizők száma.

Az óvodapedagógusi képzésen folyamatosan csökken a jelentkezők száma. Bár a képzést tizenöt egyetem és főiskola indít óvodapedagógus képzést, idén hatszázzal kevesebben felvételiztek erre a szakra, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve. 

A szakemberhiány hátterében többek között a bérek és a túlterheltség állnak, több iskolában ismét polgári engedetlenséggel tiltakoznak a tanárok. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk