Ügyészség: Minden rendben volt a pegasusos megfigyeléseknél

  • narancs.hu
  • 2022. június 15.

Belpol

Közel egy év nyomozás után az ügyészség megállapította, hogy minden legálisan történt, és a megfigyelteknek sem okozott hátrányt a megfigyelésük. 

"Bűncselekmény hiányában" megszüntette a nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Pegasus-ügyben – olvasható az ügyészség honlapjára feltett közleményben

Mint ismert, egy nemzetközi újságírócsapat munkája nyomán derült ki tavaly júliusban, hogy magyar újságírókat, üzletembereket, kormánykritikus közéleti szereplőket figyelhettek meg az izraeli Pegasus kémprogrammal, amelyet a gyártó NSO cég kizárólag kormányoknak ad el. Az azóta se derült ki, hogy pontosan milyen okból és ki figyelhette meg őket, ehhez az ügyészség most lezárt vizsgálata sem segített hozzá. 

Az ügyészség tavaly nyáron indított nyomozást az ügyben, miután több feljelentés is érkezett hozzá, a mostani közlemény szerint viszont közel egyéves vizsgálódás után

az ügyészség arra jutott, hogy nincs szó jogosulatlan titkos információgyűjtésről vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásáról. 

A közleményben kitérnek arra, hogy a leplezett eszközök, így a titkos megfigyelés, lehallgatás alkalmazásához bírói vagy külső engedély szükséges – ebben az esetben az igazságügyi miniszteré, bár Varga Judit szerint mindezért nem is ő, hanem az azóta a Schadl-ügyben megvádolt Völner Pál államtitkár felelt. 

Az ügyészség megjegyzi azt is, hogy a leplezett eszközök alkalmazása nemcsak bűnüldözési célból, hanem bizonyos törvényben meghatározott nemzetbiztonsági célokból is engedélyezhető, a célokat az arra feljogosított szervek határozhatják meg – de azt nem részletezték, hogy itt milyen célok érdekében alkalmazták ezeket. 

A közlemény szerint amúgy mindegy, hogy milyen kémprogramot vetettek be: azt nem vizsgálták, hogy milyen szoftvert alkalmaztak a hatóságok, csak azt, hogy a leplezett eszközök vagy titkos információgyűjtés során alkalmazott eszközök felhasználásának törvényi követelményei fennálltak-e, magyarul hogy jogellenes volt-e a lehallgatás, vagy sem.

"A minősített iratokra is kiterjedő, széleskörű nyomozás azt állapította meg, hogy jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazása nem történt"

– áll a közleményben, bár azt hozzáteszik, hogy amúgy nem feltétlenül gyanúsítható bűncselekménnyel az, akivel szemben a hatóságok rendészeti vagy nemzetbiztonsági célból alkalmaztak titkos információgyűjtést.

Végül kitérnek arra, hogy az ügyészség azt is vizsgálta, hogy okozott-e hátrányt az eljárás a megfigyelt személyeknek.

"Ilyen hátrány okozás a nyomozás adatai szerint nem történt"

– állapították meg. 

Korábbi cikkeink a megfigyelési botrányról itt olvashatók! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.