Toborozzák a tanárokat az érettségire, de feljegyzik, ki mond rá nemet
erettsegi_top_story_lead.jpg

Toborozzák a tanárokat az érettségire, de feljegyzik, ki mond rá nemet

  • narancs.hu
  • 2020. április 22.

Belpol

A PDSZ arra sarkalja támogatóit, ne vegyenek részt az érettségin.

"A mai napon levelet kaptak az általános iskolai igazgatók, hogy gyűjtsék össze a 50 év alatti, érettségin felügyeletet vállaló pedagógusok névsorát, de JELEZZÉK VISSZA A NEMLEGES VÁLASZT ADÓKAT is." - írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mai Facebook-bejegyzésében. A PDSZ szerint ebből is látszik, hogy nincs elég tanár a vizsgák lebonyolítására - nemcsak azért, mert az átlagostól több felügyelőre lesz ezúttal szükség, de azért is, mert sokan veszélyeztetett korúak, vagy idős szüleik ápolása, krónikus betegségük miatt kérték, hogy ne osszák be őket. Mivel az érettségin nem lesz kötelező a maszk viselése, tartanak attól, hogy többen megfertőződhetnek.

A szervezet azonban nemcsak a tanárok, de a diákok érdekében is kéri a vizsgák elhalasztását. "Amit a kormány végig akar hajtani ugyanis nem számol azokkal a tanulókkal, akik szintén krónikus betegségek, allergia vagy egyéb ok miatt (pl. idős vagy beteg hozzátartozóval él egy fedél alatt) nem venne részt az érettségin. A mostani rendszer szerint nem tudhatja a diák, hogy lesz-e még esélye arra, hogy a későbbiekben, de még ez évben érettségit tegyen, és továbbtanuljon. Ezzel a bizonytalansággal tehát akár olyan jelölteket is belekényszerítene a kormány a vizsgafolyamba, akik járvány idején nem kockáztatnák saját és mások egészségét" - írják.

Nyílt levelében a PDSZ tiltakozik a tankerületi toborzóakció ellen és arra sarkallja támogatóit, hogy ne vegyenek részt az érttségin.

Figyelmébe ajánljuk