Tömegesen helyezhetik letétbe a felmondásukat az orvosok

  • narancs.hu
  • 2023. február 4.

Belpol

A kamara szerint nincs más lehetőség, a helyzet kritkus.

Arra szólítja fel a Magyar Orvosi Kamara az alapellátó orovoskat, hogy ne írják alá az ügyeleti feladatellátási szerződést, és/vagy a feladatellátási szerződéseik felmondását helyezzék letétbe, mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke és Álmos Péter alelnök a kamara ülését követően. A MOK a szakellátó orvosokat is arra kéri, hogy az önként vállalt többletmunka-szerződéseik felmondását helyezzék letétbe, írja a 24.

A tavaly decemberben megszavazott és januárban életbe lépett törvény- és rendeletcsomag az orvoskamara szerint példátlanul kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat a kamara szerint. A MOK akkor felmérte, jelentős és egységes hajlandóság mutatkozik az orvosok körében nyomásgyakorló eszközök bevetése. Ilyen az önként vállalt ügyeletek felmondása és a munkaszerződések letétbe helyezése.

A küldöttgyűlést azért is hívták össze, mert Kincses szerint kritikus pontra ért az egészségügyi ellátás. Hogy ez összeomlás vagy sem, talán mindegy is, mindenesetre Álmos Péter szerint valójában ez már az összeomlás, hiszen a betegek nem kapnak időben ellátást, nem adottak a gyógyítás feltételei. Akinek sikerül ellátáshoz jutnia, az szerencsésnek mondhatja magát.

Az orvosok saját maguk dönthetik el, hogy részt vesznek-e az akcióban. A letétbe helyezett felmondások élesítéséről konkrét dátum nincs, egyelőre megvárják, hogyan reagál a kormány, illetve hogy hány orvos vesz részt az akcióban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk