Donáth Anna: ha egy politikus csodát ígér, annak nem szabad hinni

  • narancs.hu
  • 2023. február 4.

Belpol

Munka van, készülni kell a rendszer utáni világra.

"Itt állok, mert nem tehetek másként" – mondta Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője a párt jövőértékelő rendezvényén, írja a 24. Donáth szülési szabadsága után tért vissza a porondra, amit a párt egy plakátkampánnyal is beharangozott, amelyben a politikus sziluettje mellett az a kérdés szerepelt: Ki vezethet új útra minket?

A kivezetés Donáth szerint sem lesz egyszerű, le kell ugyanis szállniuk a régi ellenzéki vonatról, ami rossz kompromisszumokra kényszerítette a Momentumot is. Hosszú és kemény munka lesz, és nem is lehet szó másról, mint munkáról. Szerinte ha egy politikus csodát ígér, annak nem szabad hinni, mert nem őszinte. Aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígéri, az hazudik. Reggel, délben meg este, mondta.

Az ellenzékiség nem azt jelenti, hogy az ellentétét mondják annak, amit a kormány. Fel kell vállalni a konfliktusokat, egy színtelen, szagtalan ellenzék ugyanis nem sokra képes. Előbb-utóbb ennek a rendszernek is vége lesz, mert olyan hazugságokra épül, mint az ország megvédése, az árstopok, a nyugat hanyatlása, a demográfiai fordulat, a nemzeti burzsoázia építése vagy az unortodox gazdaságpolitika. Bizonytalan, hogy ez mikor fog megtörténni, ezért készülni kell arra, hogy mi lesz a rendszer összeomlása után.

A rendszer utáni időkre kell hiteles alternatívát mutatni, melynek Donáth szerint a szolidaritásra kell épülnie: másképp kell bánnunk egymással, szakítva a közbeszéd részévé tett gyűlöletkeltés gyakorlatával. Az első és legfontosabb az emberség. Hogy akkor is segítünk egymásnak, ha az állam nem segít. A politikai közösség fontos feladata a politikusok és a civilek közötti szövetség létrehozása és az, hogy a jövő kérdéseivel foglalkozzanak. Beszédében a klímavédelemről, a oktatásügy tarthatatlan állapotáról és a megélhetés nehézségeiről is szót ejtett, aláhúzva, hogy Magyarország helye a nyugat oldalán van.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke visszaemlkezett a hat évvvel ezelőtti Nolimpia kampányra, amellyel a párt berobbant a köztudatba. A jövőben többet kell kérdezni válaszok helyett, hallgatni beszéd helyett, és kopogtatni, pultozni. Ebben a pártnak, amely szerinte a politikába belépve olykor arrogánsan viselkedett, fejlődnie kell. Felelevenítette a bős-nagymarosi vízlépcső történetét, amikor a hatalom emberi külföldi ügynököknek, a magyar gazdaság ellenségeinek titulálták a beruházás ellenzőit, a Duna Kört. Úgy gondolja, ma is ismerős szavak ezek, arra kéri a párttagságot, hogy gyűjtsenek aláírásokat, hogy az emberek népszavazáson dönthessenek a debreceni akkumulátorgyárról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk