Tordai Bence beelőzte Kálmán Olgát a Republikon Intézet szerint

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Belpol

A Telex tette közzé a közvéleménykutató szeptemberi vizsgálatának adatait Budapest 4. számú választókerületéről.

A Telex beszámolója szerint a lap birtokába került a Republikon Intézet által végzett közvélemény-kutatás Budapest 4. számú választókerületéről. A szeptember 8–9-i adatfelvétel során 800 embert kérdeztek meg az intézet munkatársai, így az eredmény Budapest 4. számú választókerületének felnőtt lakosságára nézve reprezentatív a kutatóintézet közlése szerint. A hibahatár, mint írják, +/- 3,2%.

A felmérés alapján az látszik, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd jelöltje 41 százalékos támogatottsággal bír a biztos előválasztók körében, ezzel pedig 7 százalékponttal vezet a DK-s Kálmán Olga előtt, akire 34 százalék szavazna az ellenzéki előválasztáson.

A Telex cikke szerint a felmérés arra is irányult, hogy a budai, II–III. kerületi választókörzetben milyenek a politikai erőviszonyok. A kapott adatok értelmében ebben a választókerületben az ellenzéki összefogás támogatottsága magasabb, mint a kormányzó pártoké: a teljes népesség körében 14, a pártválasztók között pedig 15 százalékkal erősebb az ellenzéki összefogás. 

Ami az egyéni választókerületi jelölteket illeti, mind Kálmán Olga, mind pedig Tordai Bence csaknem 20 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP jelöltje, Gór Csaba előtt a Republikon Intézet adatai alapján.

Mint írják: a jelenlegi fideszes önkormányzati képviselő Górt egyedüli jelöltként Kálmán 50, míg Tordai 51 százalékkal győzné le a mostani adatok alapján. Gór Csaba a DK-s jelölttel szemben 33, a Párbeszéd, MSZP, Momentum és az LMP, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom által is támogatott Tordaival szemben 31 százalékot szerezne most a Republikon-adatok értelmében.

A miniszterelnök-jelöltek támogatásáról a biztos előválasztók körében az derült ki a felmérés alapján, hogy Karácsony Gergely a legnépszerűbb induló, rá 36 százalék szavazna. Karácsonyt Dobrev Klára követi 20 százalékkal, a harmadik helyen Márki-Zay Péter áll 13 százalékkal. Ebben a választókerületben Jakab Péter 5, míg Fekete-Győr András 4 százalékot kapna jeln felmérés alapján.

A Telex cikke emlékeztet rá, a II–III. kerületi egyéni országgyűlési választókerületben tavasszal már végzett reprezentatív kutatást a Republikon, ám akkor még eléggé mások voltak az erőviszonyok. Akkor Kálmán Olga vezetett 22 százalékkal, Tordai Bence 17, az időközben visszalépett momentumos jelölt, Berg Dániel pedig 8 százalékon állt. Márciusban a megkérdezettek 53 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni, a szeptemberi adatfelvételkor a versenyben maradt két jelölt neve mellett már csak 25 százalék volt a nem válaszolók aránya.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk