A homofób törvény újabb elemeit lengette be Kocsis Máté

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Belpol

Arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy egy napon akarják tartani az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást és az országgyűlési választást.

Rövid kampányinterjút adott Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek. A meglehetősen előzékeny újságírói kérdésekre a politikus többnyire a jól ismert szlogenekkel válaszolt, ugyanakkor akadt néhány eleme a beszélgetésnek, ami a kormánypárt frissülő taktikájáról árulkodott.

Arra a kérdésre például, hogy milyen jogalkotási munka maradt a kormányzati ciklus hátralévő részére, Kocsis azt válaszolta: „A kormánynak van a szokásos rendben megalkotott törvényalkotási programja, emellett szeretnénk például a gyermekvédelmi csomag további elemeit is a Ház elé vinni, van még tennivaló azon a területen.”

A gyermekvédelmi törvény néven emlegetett, valójában homofób részletekkel megszórt eredetileg pedofília ellenesnek szánt törvény Kocsis által említett további elemeiről nem tudni egyelőre semmit. A június 14-i keltezésű őszi törvényalkotási programban ilyesmi nem szerepel. Kocsis Máté felvetése tehát alighanem egy új fordulatot jelezhet a komoly nemzetközi és hazai visszhangot kiváltó, botrányos törvény ügyében.

 

Kocsis továbbá azt is felveti az interjúban, hogy a gyerekvédelminek nevezett népszavazását ugyanarra a napra tennék, amelyiken az országgyűlési választás is rendezik. Mint a frakcióvezető mondja: „minden alkalom fontos, amikor a magyarok véleményt nyilváníthatnak. Ez lehet egy országgyűlési vagy önkormányzati választás, vagy egy népszavazás, de ide sorolnám akár a nemzeti konzultációt is, aminek ugyan jogi relevanciája nincs, de a politikai jelentősége meglehetősen nagy.

Ebből a megfontolásból – és a költségtakarékossági szempontok miatt is – van létjogosultsága annak a javaslatnak, amely szerint nem lenne akadálya, hogy egy népszavazást egyazon napra tűzzenek ki egy országgyűlési választással.”

Alighanem a népszavazás és az országgyűlési választás összekötésével a kormány azt is biztosítottnak látná, hogy az utóbbi miatt az urnához járuló nagyobb számú szavazőközönség miatt mintegy garantálva legyen az általuk indítványozott népszavazás érvényessége is.

 

Az interjú zárásaként Kocsis tulajdonképpen megfenyegette a homofób törvény miatt a kormányt kritizáló európai uniós hatóságokat is, mondván: „Brüsszel ezúttal rossz és nagy fába vágta a fejszéjét, tapasztalatból mondom, hogy a szülői ösztönökkel politikai alapon szembemenni lehetetlen. Sokadjára is annyit üzenünk az LMBTQ-lobbinak: el a kezekkel a gyerekeinktől!”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk