Török Gábor: 2010 óta az ellenzék eddigi legkomolyabb lépése az előválasztás

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 30.

Belpol

Enélkül semmi esélyük nem lenne – véli az elemző.

A pártok megállapodhattak volna tárgyalóasztal mellett is a körzetek elosztásáról, de akkor az lenne a kritika tárgya, hogy nem hagytak beleszólást az ellenzéki választóknak a folyamatba – nyilatkozta Török Gábor a Nyugat.hu-nak.

A politológus úgy véli, ha az ellenzék az együttműködés és az ahhoz kitalált előválasztás nélkül indulna a választáson, akkor semmi esélye nem lenne. Így a semminél biztos több. 

Arra a kérdésre, hogy az előválasztás eredménye mennyiben alakíthatja át a politikai rendszert, Török azt válaszolta: a pártrendszerre komoly hatása lehet, hiszen lesznek ellenzéki pártok, amelyek sokkal erősebben jönnek ki belőle, mint riválisaik.

Az elemző szerint „a nagy kérdés az, hogy mekkora lesz a veszteség, azaz az ellenzéki szavazók hány százaléka nem követi majd a pártok megállapodását. Jelenleg úgy látszik, hogy a Fidesz és a nem-Fidesz versenyében ennek nem lesz döntő jelentősége, de még sok minden történhet, amely megemelheti a csalódott, dezertáló ellenzéki szavazók számát.”

Török Gáborral április végén beszélgettünk a választásról, előválasztásról, a Jobbik erősödéséről és a miniszterelnök-jelöltekről. A teljes interjút ide kattintva olvashatják el:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?