Hitelesítette az NVB Karácsony Fudanról szóló népszavazási kérdését

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 30.

Belpol

De az 5 kérdésből, 3-at így is elutasítottak.

Egyhangúlag támogatta a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely népszavazási kérdését a Fudan Egyetemről, vagyis elindulhat az aláírásgyűjtés, a kínai egyetem budapesti kampuszát előkészítő törvény visszavonására.

A 1. kérdés így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

A Fudan miatt Karácsony jelezte, hogy a főváros megvétózza az atlétikai vb-t, néhány napja kijelentette: ha nincs Diákváros, nincs atlétikai vb. Egyelőre úgy tűnik, a főpolgármester kitart amellett, hogy megakadályozhatja a rendezvényt, amire a szövetség pedig úgy készül, hogy megtartják.

Karácsony Gergely összesen 5 kérdésben kezdeményezett népszavazást az MSZP, a Párbeszéd és az LMP politikusaival közösen. Karácsony a kérdések bejelentésekor arról beszélt, arról van szó, "hogyan védjük meg Magyarország jövőjét az Orbán-kormány ámokfutásától", és nem lehet megvárni 2022-t, mert közben a kormány csomagolni kezdett, korlátozzák a következő kormány mozgásterét és felélik az ország jövőjét. 

A 2. kérdést, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?” 8:5 arányban leszavazták. Az indoklás szerint ennek a tárgya a Nemzeti Választási Iroda szerint nem kizárólag az Országgyűlés hatásköre, Uniós döntések is vonatkozhatnak rá és így nemzetközi szerződéseket sértene az átengedése.  – derül ki a 444.hu tudósításából.

A 3. kérdést, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?” szintén nem támogatta az NVB.

A 4. kérdés így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”

A Nemzeti Választási Iroda szintén elutasító határozatott nyújtott be az NVB elé erről. Az indoklásuk szerint két olyan kormányrendeletet is érint a kérdés, amelyben az Országgyűlésnek nincs hatásköre, a döntést ebben a témakörben a kormányra ruházta. Ráadásul az iroda szerint érthetetlen kifejezést is tartalmaz, a SARS-CoV-2 neutralizáló antitest ugyanis nem mindenki számára világos és egyértelmű fogalmazás. – írja a 444.hu.

Az 5. kérdés ez volt:„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Végül az NVB 10:3 arányban úgy döntött, hogy átengedi, így erről is lehet népszavazni.

Karácsony Gergely az NVB ülése előtti sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, ha bármelyik kérdést elkaszálják, jogorvoslattal él majd velük kapcsolatban.

Karácsony Gergely a népszavazási kérdéseit még július 21-én nyújtotta be, pont aznap, amikor a kormány is benyújtotta  kezdeményezését a „gyermekvédelmi” kérdésekben. A kormány által benyújtott kérdéseket végül mind elfogadták és a Választási Bizottság már a július 30-i ülésén hitelesítette azokat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk