Török Gábor Lázár Jánosról: „Nem értem, Hódmezővásárhely után miért kellett átváltoznia Németh Szilárddá”

  • narancs.hu
  • 2018.03.13 15:00

Belpol

Nehéz észszerű magyarázatot találni a Miniszterelnökséget vezető miniszter mostani lépéseire – mondja a politológus. Ízelítő.

A nemzeti ünnep miatt már szerdán kapható az újságárusoknál a Magyar Narancs legfrissebb száma, amelyben Török Gábor politológussal készült interjúnkat is olvashatják. Az elemzővel Teczár Szilárd beszélgetett egyebek közt az ellenzéki együttműködésről, Simicska Lajos befolyásáról, Lázár János Hódmezővásárhely utáni helyzetéről és arról, hogy mi történhet, ha a Fidesz bukja az abszolút többséget április 8-a után.

Magyar Narancs: Az ellenzéki térfélen kinek lenne leginkább érdeke a koordináció?

Török Gábor: Az MSZP-t látom a legnyitottabbnak erre. A Botka-projekt bedőlése után a szocialisták abban voltak érdekeltek, hogy a lehető leginkább elrejtsék magukat a többi ellenzéki erő között. Válságos periódusban voltak, joggal vetődött fel, hogy még az 5 százalékos küszöb is gondot jelenthet nekik. Számomra meglepő módon kitalálták, mi az érdekük. Megpróbálták magukat a többiekben feloldani. Ezért volt fontos a DK-val való együttműködés, és ezért volt fontos egy népszerű külsős miniszterelnök-jelölt leigazolása, aki a párton belüli viszonyokba nem avatkozik bele, ugyanakkor címlapfiúnak tökéletes. A nyitottság ma is megvan az MSZP-ben egy szélesebb együttműködésre, de a már említett korlátok nem teszik lehetővé, hogy nagyvonalú ajánlatokat tegyenek. Ha a Jobbikot is bevonnák az együttműködésbe, még 10–20 helyen kellene visszalépniük. Szerintem ez számukra vállalhatatlan. A másik három párt pedig ellenérdekelt a koordinációban. A Jobbik csak a baloldali szavazókra hajt, a baloldal pártjait megbízhatatlannak és toxikusnak tartja. Az LMP átrendezni szeretné az erőviszonyokat, nem konzerválni, a DK elsődleges célja, hogy listán megközelítse vagy utolérje az MSZP-t. Csak a kormányváltás, a kormányra kerülés közvetlen lehetősége változtathatna a gondolkodásukon, de ez bizonytalan, a veszteség pedig biztos. Ilyen helyzetben hogyan szokott az ember dönteni?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

(…)

MN: Lázár Jánossal is érdekes dolgok történnek Hódmezővásárhely óta. Bár bejelentette, hogy a választókerületére koncentrálna, felkerült a Fidesz-listára, és önmagához képest erőteljesen állt bele a migránsozó kampányba.

TG: Lázár Jánosnak két versenyelőnye volt eddig, a hódmezővásárhelyi hátországa és az a tudatos munka és imázs, amely megkülönböztette a Fidesz többi vezetőjétől. Dolgozó, hozzáértő, kormányzati kompetenciával rendelkező politikusként építette fel magát, aki nem simult bele abba a kommunikációs vonalba, amit a Fidesz vezérkara vitt. Komoly meglepetés, hogy miután az első versenyelőnye megingott, most a másodikat is kockára teszi. Eddig az jellemezte, hogy nem úgy kommunikál, mint a többiek, nyilvánvaló volt, hogy önálló karaktert épít. Nem értem, Hódmezővásárhely után miért kellett átváltoznia Németh Szilárddá. Németh Szilárd amúgy nagyon hasznos politikusa a Fidesznek, de az a fő jellemzője, hogy csereszabatos. Lázár eddig nem látszott ilyennek. A magyar politika komoly értékének tartom, de nehezen találok racionális magyarázatot a mostani lépéseire.

A Török Gáborral készült teljes interjút a legfrissebb Magyar Narancsban olvashatja.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Sophie Labelle kanadai képregényíró tíz lapból álló kiállításának adott helyet az Anker”t február 21. és március 5. között az LMBT Történeti Hónap keretében. Február 28-án az alkotó Serious Trans Vibes Tour néven meghirdetett körútján Budapestre érkezett a kissé megkésve megrendezett kiállításmegnyitóra és beszélgetésre, amit Mérő Vera, a rendezvényt szervező Amnesty International kampánykoordinátora vezetett.

Neked ajánljuk