Törvény szerint a börtönbe kellene menniük Schadl elé esküt tenni a végrehajtóknak

  • narancs.hu
  • 2023. március 16.

Belpol

Tíz végrehajtó tett esküt csütörtökön, nem biztos, hogy szabályosan. 

Tíz végrehajtó tett esköt csütörtökön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) XIV. kerületi székházában, ami a Telex szerint nem biztos, hogy törvényes volt, ugyanis a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szerint „a felelősségbiztosítás megkötése vagy a biztosíték összegének befizetése, a bélyegző, fizetésiszámla-szerződés jóváhagyása és a hivatali helyiség alkalmasságának megállapítása után a végrehajtó a kinevezését követő egy hónapon belül a Kar elnöke előtt esküt tesz.” 

Márpedig az MBVK elnöke, Schadl György előzetes letartóztatásban van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügye miatt, amelyben Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára is érintett. 

A Telex szerint az esküt letehették volna Schadl előtt, mert meg lehet őt látogatni a fogdában, de végül az eskütételt a székházban szervezték. A MBVK Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) szerint akadályoztatása esetén az elnököt helyettesítheti az alelnök és a titkár, és a lap úgy tudja, hogy ezt 2022-ben külön határozattal is megtámogatta az MBVK elnöksége, de sem az elnökségi határozat, sem az SZMSZ nem írhat felül törvényi rendelkezést, ami pedig az esküt az elnök, vagyis Schadl György hatáskörébe rendeli. 

A végrehajtói eskü nem csak formaság, a törvény értelmében a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha valaki nem teszi le az esküt a törvényben lefektetett módon. Tehát, akik Schadl György 2021. november 5-i őrizetbevétele után tettek esküt, azok elvileg nem járhatnak el végrehajtóként. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk